Što su lažne (Braxton-Hicks) kontrakcije ili lažni trudovi?

Lažne kontrakcije (trudovi), poznati i kao Braxton-Hicks kontrakcije, su kontrakcije maternice koje se javljaju tijekom trudnoće, ali ne dovode do otvaranja cervikalnog kanala ili kako bi se reklo, lažni su trudovi. Ovi lažni trudovi su nazvani po engleskom ginekologu Johnu Braxton-Hicksu, koji ih je prvi opisao 1872. godine. Lažni trudovi su vrlo česti tijekom trudnoće, a mnoge žene ih opisuju kao lagani osjećaj stezanja ili napetosti u trbuhu.

Lažni trudovi su normalan dio trudnoće i obično se javljaju nakon 20. tjedna trudnoće, ali mogu se pojaviti i ranije. Oni u pravilu nisu opasni za vas ili vašu bebu, iako mogu biti neugodni ili bolni. Važno je razlikovati lažne trudove od pravih trudova, koji su znak da se beba sprema za rođenje. U svakom slučaju, u slučaju lažnih trudova, kontaktirajte ili posjetite svog liječnika.

Lažni trudovi mogu se javiti iz različitih razloga i to zbog:

  • brze promjene položaja tijela
  • umora
  • dehidracije
  • fizičke aktivnosti
  • seksualne aktivnosti
  • ili jednostavno zbog rasta vaše bebe

Također se mogu javiti kada je maternica preosjetljiva na hormon oksitocin. Oksitocin je hormon koji se oslobađa tijekom porođaja, a koji uzrokuje kontrakcije maternice koje pomažu pri izgonu djeteta.

Postoje neki znakovi koji mogu ukazivati ​​na to da su kontrakcije koje osjećate lažne. Lažni trudovi obično su nepravilni, kratkotrajni i nemaju jasnu učestalost ili ritam. Mogu se pojaviti i bez ikakvog razloga, pa čak i kada se osjećate opušteno ili mirno. Osim toga, lažni trudovi obično se ne povećavaju u intenzitetu, a mogu se smanjiti ili prestati kada se promijeni položaj tijela, npr. kada sjednete ili promijenite poziciju.

Ako osjetite kontrakcije koje su redovite i povećavaju se u intenzitetu, trajanju i učestalosti, to bi mogao biti znak da započinju pravi trudovi. Oni su obično bolniji i osjećaju se u donjem dijelu leđa ili donjem dijelu trbuha. Ako sumnjate da se radi o pravim trudovima, trebate kontaktirati svog liječnika ili otići u bolnicu.

Iako su lažni trudovi normalni dio trudnoće, mogu biti neugodni i stresni. Najbitnije je da ste smireni i u slučaju ikakvih sumnji ili nedoumica, kontaktirajte svog liječnika.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!