Folna kiselina – zašto ju uzimati i kada?

Žena pije tabletu

Opće je poznato da folna kiselina pomaže u smanjenju rizika od oštećenja neuralne cijevi i pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Otkrijte više o ovom superheroju trudnoće i zašto biste ga trebali početi uzimati prije začeća.

Tijekom trećeg tjedna trudnoće, uz leđa embrija, razvija se neuralna cijev. Iz neuralne cijevi razvijaju se mozak, leđna moždina i njihove ovojnice.

Pomaže li vam folna kiselina pri začeću?

Mnoge se mame pitaju hoće li im folna kiselina pomoći pri začeću? Iako vam sama folna kiselina neće pomoći u začeću, opće je prihvaćeno da je folna kiselina važna za poticanje razvoja zdrave neuralne cijevi u vrlo ranim fazama trudnoće. Iz tog razloga smatra se ključnim dodatkom za začeće i rutinu trudnoće svake žene.

Zašto je folna kiselina toliko bitna u ranim danima?

U prvom mjesecu života neuralna cijev embrija, odnosno kralježnica i živčani sustav već se počinju razvijati. To znači da ih treba zaštititi od oštećenja neuralne cijevi – prije nego što uopće shvatite da ste trudni. Uzimanje folne kiseline prije začeća i tijekom trudnoće može spriječiti oko 7 od 10 slučajeva oštećenja neuralne cijevi. Također može pomoći u smanjenju rizika od oštećenja neuralne cijevi, kao što je spina bifida (poznata i kao podijeljena kralježnica).

Što je spina bifida?

Spina bifida nastaje kada se kralježnica i leđna moždina ne razvijaju pravilno, ostavljajući prazninu u kralježnici. Budući da leđna moždina povezuje cijelo tijelo s mozgom, to može dovesti do širokog spektra simptoma. Problemi s razvojem neuralne cijevi također mogu utjecati na razvoj mozga. Točni uzroci spina bifide nisu u potpunosti razjašnjeni, ali smatra se da joj doprinose nizak unos folne kiseline prije trudnoće, obiteljska anamneza, neke vrste lijekova, dijabetesa i pretilost.

Simptomi spina bifide uključuju:

Kognitivni problemi – nedostatak pozornosti, poteškoće u rješavanju problema i poteškoće u koordinaciji ruka-oko kod jednostavnih zadataka kao što je vezanje vezica.

Problemi s mobilnošću – oštećenje mozga može dovesti do nekih problema s pokretljivošću kod većine oboljelih od spina bifide koji trebaju koristiti pomoć za mobilnost ili čak invalidska kolica.

Problemi s mjehurom i crijevima – inkontinencija crijeva i mokraćnog sustava može se pojaviti ako su oštećeni živci koji idu od mozga do mokraćnog mjehura kroz leđnu moždinu.

Uzimanje prave količine folne kiseline u pravo vrijeme

Da biste smanjili rizik od oštećenja neuralne cijevi, stručnjaci savjetuju uzimanje 400 mikrograma (0,4 mg) folne kiseline dnevno. U idealnom slučaju to bi trebalo započeti čim prestanete koristiti kontracepciju, i nastaviti sve do 12. tjedna trudnoće. Alternativno, počnite ga uzimati čim znate da ste trudni – i dalje možete pozitivno utjecati na razvoj vaše bebe.

Preporučuje se 400mcg (0,4mg) folne kiseline dnevno, prije začeća i u prvom tromjesečju.

Međutim, na osnovu rezultata nedavne studije razmotrite uzimanje folne kiseline mnogo duže od ove. Istraživanja na učinak folne kiseline na prijevremeno rođeno dijete i otkrili su značajno smanjenje prijevremenog porođaja kod žena koje su uzimale dodatak godinu dana prije začeća.

Mame kojima će možda trebati dodatni poticaj

U nekim slučajevima će vam vaš liječnik savjetovati da uzmete veću dozu folne kiseline:

  • Ako ste imali problema s prethodnom trudnoćom
  • Ako vi ili član obitelji imate oštećenje leđne moždine
  • Ako uzimate lijekove za epilepsiju
  • Ako vam je BMI veći do 30
  • I u drugim slučajevima po procjeni liječnika

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!