Kontrakcije – kakve sve postoje

Trudnički tečaj

Mnoge žene, buduće majke, koje još nisu rodile se najčešće pitaju kako će znati kada krenu trudovi, odnosno kontrakcije. Hoće li to znati prepoznati i hoće li stići na vrijeme u bolnicu. Svaka žena je drugačija, svaka osjeća bol drugačije i svaka će i kontrakcije opisati na drugačiji način, ali će pak gotovo svaka reći da kada su kontrakcije krenule da su bile sigurne da je to to.

Pripremne kontrakcije

Udobno ste smješteni, no osjećate da želudac postaje tvrđi i da se povlači prema preponama. Nakon nekoliko minuta, sve prestaje. Nemojte se uplašiti, to je normalno tijekom trudnoće jer se tijelo priprema na porođaj. Pokušajte se s miriti i opustiti – ove su kontrakcije dio normalnog tijeka trudnoće. No ako ste uplašeni ili mislite da ipak nešto nije u redu, konzultirajte se s vašim liječnikom.

Rane kontrakcije

Rane kontrakcije javljaju se prije 36. tjedna i slične su menstrualnoj boli. Većinu vremena one su pokazatelj da ste malo pretjerali, da ste se preforsirali i tijelo vam daje do znanja da usporite. Ove kontrakcije su stvarne i one skraćuju grlić maternice i guraju dijete dublje u zdjelicu i dolazi do otvaranja cerviksa. Ako osjetite nešto slično, obavezno se konzultirajte sa svojim liječnikom.

Donje kontrakcije

Od 36. tjedna pa nadalje, kontrakcije postaju sve niže. Bebina glava se spušta sve dublje prema zdjelici i priprema se za dan porođaja. Osjećaju se slično kao rane kontrakcije samo ih prati povlačenje prema donjem dijelu trbuha. Trbuh se spušta i disanje vam postaje lakše jer dijete više ne vrši pritisak snažno na trbuh.

Kontrakcije otvaranja

To su one kontrakcije koje ste čekale – kada se počinjete otvarati. Vaša se maternica ritmički steže i polako gura dijete prema grliću maternice. Na početku se ove kontrakcije javljaju svakih 10 minuta, a povremeno se zaustavljaju. Postupno, razmaci između kontrakcija postaju sve kraći, a one sve duže. Obično je potrebno nekoliko sati da se maternica otvori u potpunosti. Ako osjetite kontrakcije koje se pojačavaju i počinju dolaziti u jednakim intervalima, vrijeme je za krenuti u bolnicu. Vaše će se tijelo naučiti nositi s tom količinom boli i izlučivat će endorfine koji ublažavaju bol.

Kontrakcije izbacivanja

Sada je vaše tijelo spremno za porođaj. Kontrakcije aktivno guraju dijete kroz zdjelicu. Cerviks je maksimalno otvoren i vrijeme je za tiskanje. Pratite sve upute liječnika ili babice kako bi porođaj prošao što brže i bezbolnije. U trenutku prije izlaska bebe van, osjetit ćete snažan pritisak na donjem dijelu tijela i osjećaj istezanja. Slušajte svoje tijelo i ostanite smireni.

Pritisne kontrakcije

Sada dolazimo do onih kontrakcija koje će vašu bebu ili bebe izgurati van. Cerviks je otvoren do maksimuma i osjećate jako nagon tiskanja. Ove su kontrakcije vrlo jakog intenziteta i osjetit ćete vrlo jako pritisak na donjem dijelu tijela. No mnoge trudnice taj period osjećaju olakšanje jer su svjesne da se cijeli taj proces privodi kraju i uskoro ćete držati vašu bebu u naručju.

Postnatalne kontrakcije

Iako ste rodila i mislite da je kontrakcijama kraj, one će vas iznenaditi i pojavljivati se još neko vrijeme. Maternica se steže i zbog toga nastaju kontrakcije koje možete osjećati još nekoliko dana nakon porođaja. Ako se radi o prvom porođaju, možda ćete osjetiti ove kontrakcije, a možda i ne, no žene koje su rodile dva ili više puta, najvjerojatnije će jače osjetiti ovaj oblik kontrakcija.

Kao i za cijelu trudnoću, zlatno pravilo je, ako se osjećate čudno ili mislite da nešto nije u redu, obavezno se konzultirajte sa svojim liječnikom.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!