Sve o najsunčanijem vitaminu D

Curica u moru

Kao i svi vitamini s početka abecede, D je vitamin koji je mališanima potreban od prvog dana po rođenju. Bitan je za normalan razvoj svakog djeteta, za razvitak kostiju, ali i za pojačanje imunološkog sustava. Vitamin D se može unijeti kroz prehranu, ali i kroz izlaganje na suncu, ali naravno odgovorno i bez izlaganja male djece suncu između 10 i 16 sati uz obavezno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom. No ako vaše dijete ne dobiva dovoljno vitamina D, pedijatar će vam preporučiti da djetetu kupite vitamin D kao suplement, tj. kao dodatak prehrani. Ovaj sunčani vitamin se čuva u masnom tikvu kao zaliha za kasniju upotrebu.

Vitamin D nužan  je za razvitak kostiju i zubiju i za razvoj imunološkog sustava!

Osim toga, bitan je i za razvitak kostiju. Apsorpcija kalcija i fosfora vašeg mališana ovisi o dovoljnoj količini vitamina D, a to ga čini neophodnim i za normalan razvoj kostiju i zdrave i čvrste zube. Uspješan je u poboljšanju imunološkog sustava i u borbi protiv infekcija. Baš zbog toga, djeci je potrebno davati dodatno vitamin D u mjesecima kada nema toliko sunca – zimi i u jesen. Određena hrana također pomaže unosu dodatne količine vitamina D, ali samo masna riba sadrži veće količine. No zbog potencijalno niske razine onečišćujućih tvari u masnim ribama poput lososa i tune, ne preporučuje se veći unos, mališanima, tih namirnica od dva obroka tjedno.

Kako bi u mjesecima kada nema dovoljno sunca vašem djetetu priskrbili dovoljno vitamina D, pedijatar će vam predložiti kupnju dodatka vitamina D u obliku kapi ili malih ampulica. Preporučena količina vitamina D koje dijete treba unijeti kroz dan je 7 mg. Na tržištu danas postoje adaptirana mlijeka za djecu i dojenčad koja u sebi već sadrže dodatke vitamina D pa dodatni unos neće biti potreban. O tome se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Nedostatak vitamina D kod vašeg djeteta može dovesti do slabo oblikovanih kostiju, do dijabetesa tipa 1 i 2, do alergija, astma i kardiovaskularnih bolesti. Kako bi smanjili u budućnosti zdravstvene komplikacije kod svog djeteta, osigurajte mu dovoljnu količinu vitamina D tijekom najranijeg djetinjstva. Ovo su neke od namirnica koje sadrže vitamin D i koje možete ponuditi vašim mališanima.

  • Sardine
  • Tuna, koju možete napraviti i kao namaz
  • Jaja
  • Žitarice

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!