Sve što bi trebali znati o bebinoj stolici

Beba u pelen

Bebina stolica – tema o kojoj se i ne piše previše, a može vam otkriti puno i zdravstvenom stanju vaše bebe i njezinom napredovanju. Tijekom prvih nekoliko dana nakon rođenja, bebina stolica će biti ljepljiva i zeleno-crne boje. Ta prva stolica zove se mekonij, a sastoji se od plodne vode, sluzi i onoga čime se beba hranila dok je bila u maternici. Kada bebu počnete dojiti, boja bebine stolice će se promijeniti u svijetložutu ili boju senfa, donekle će promijeniti i konzistenciju, a i miris je ugodniji. Ako se odlučite na hranjenje na bočicu, ili kada počnete uvoditi krutu hranu u bebinu prehranu, njezina stolica će sve više ​​izgledati i mirisati kao kod odraslih osoba.

Tijekom rasta i razvoja kod beba i djece, može doći do raznih promjena koje treba pratiti i ako treba, na vrijeme reagirati. Jedna od njih je i zatvor.
Ako se beba napreže, ako je razdražljiva, ako ne može imati stolicu ili je stolice malo i suha je, vaša beba vjerojatno ima zatvor. Može biti da je bebi potrebno više tekućine ili je došlo do neke promjene u prehrani. U prvih šest mjeseci bebi je u obliku tekućine dovoljno majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko. U slučajevima vrlo visoke temperature, bebi se može ponuditi drugi oblik tekućine (npr. voda) kako ne bi došlo do dehidracije.

Proljev
Bebina stolica je prilično mekana, naročito u prvim danima života, no ako je stolica rijetka, izbacuje se pod pritiskom plinova ili ako je stolica česta, to je znak da beba ima proljev. Također, možemo reći da dijete ima proljev kada je broj stolica veći od 3 u 24 sata. Proljev može biti izazvan virusom, prevelikim unosom voća, alergijom ili intolerancijom na neku vrstu hrane.

Zelena stolica
Jedan od glavnih razloga zašto beba ima zelenu stolicu je unošenje previše laktoze, koja je glavni sastojak mlijeka koje prvo izlazi iz dojke na početku dojenja, tzv. prednje mlijeko. Ovo se često događa kod beba koje sisaju malo, a često. Pustite bebu da isprazni jednu dojku prije nego što prijeđe na drugu, tako da beba popije i bogato zadnje mlijeko, koje sadrži manje šećera.

Vrlo blijeda stolica
Ukoliko je stolica vaše bebe vrlo blijeda ili ima bijelu boju nalik kredi, moguće je da ima problema s jetrom. Žutica je vrlo česta kod novorođenčadi, a najčešći simptom je blijeda stolica, koja obično nestaje u roku od par tjedan. Ako primijetite da traje duže od dva tjedna, obavezno se obratite svom liječniku, odnosno pedijatru.

Krv u bebinoj stolici
Krv u stolici se najčešće pojavljuje kao posljedica zatvora. Naprezanjem može doći do stvaranja malih napuklina na koži oko bebinog anusa, izazivajući slabo krvarenje. Ukoliko primijetite krv u bebinoj stolici, obavezno se konzultirajte s pedijatrom koji će vas, ako je potrebno, poslati na daljnje specijalističke pretrage.

Vrlo je bitno za zapamtiti, ako primijetite neke (neuobičajene) promjene u stolici vaše bebe i niste sigurni što bih mogle značiti, obavezno se obratite pedijatru.

Kod beba čiji je jedini izvor hrane majčino mlijeko mala je vjerojatnost za nisku razinu željeza, jer se željezo koje se nalazi u majčinom mlijeku brže apsorbira nego željezo iz adaptiranog mlijeka ili drugih namirnica. Kada počnete hraniti bebu na bočicu ili joj uvodite krutu hranu, trebat će joj više hrane bogate željezom. Ako ste u mogućnosti, dajte vašoj bebi hranu koja sadrži puno željeza, kao što su npr. crveno meso, piletina i riba. Zeleno lisnato povrće, orašasto voće, mahunarke i jestivo sjemenje, suho voće, jaja i žitarice s dodatkom željeza također sadrže željezo, ali se ono teže apsorbira od željeza iz proizvoda životinjskog porijekla.

 

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!