Tri najčešće prepreke pri uvođenju krute hrane

dijete jede voće

Uvođenje krute hrane za sve roditelje predstavlja jedan izazov jer na internetu postoji more savjeta, planova, kalendara, jelovnika, veliki broj knjiga, priručnika, a da ne pričamo o savjetima vaših prijateljica, majki, kolegica s posla itd. U ovom članku, prvenstveno ćemo se bazirati na tri najčešće prepreke na koje treba biti spreman u prvoj godini uvođenja krute hrane. Za detaljan vodič i plan prehrane pročitajte naš opširan članak – Kalendar dohrane po mjesecima.

Alergija na hranu

U današnje vrijeme, sve više se može čuti da su djeca, ali i odrasli alergični na neku namirnicu i to najčešće budu namirnice poput kravljeg mlijeka, jaja, soje, pšenice (gluten), orašastih plodova, jagoda itd. Zbog toga je vrlo bitno da se namirnice postepeno uvode i da se svaka nova namirnica uvodi kroz 3 dana. Prvo treba krenuti s malom količinom namirnice i postupno ju danima povećavati. Najčešće ako dijete i je alergično, reakcija se pokaže u roku od 24 sata i to najčešće u obliku osipa. Ostali znakovi alergije mogu biti: pojava plikova, proljev i već spomenuti osip, ali na rukama, nogama, po licu i na guzi.

Dijete u svojih prvih godinu dana može pokazati alergiju na određene namirnice, no rastom i jačanjem imunološkog sustava, te alergije mogu jednostavno nestati. Često gastroenterolozi kažu kako dijete do 3. godine i ne može stvoriti pravu alergiju, da je to samo trenutni pokazatelj da mu nešto od namirnice ne smeta. Liječnici većinom i ne provode alergološka testiranja prije 3. godine, osim u slučajevima kada je alergija zaista jaka i sumnja se na neku određenu namirnicu.

Također je moguće da će dijete razviti alergiju na one namirnice na koje su alergični roditelji, ali srećom alergijske reakcije na hranu su većinom blage i bez težih posljedica.

Popis namirnica na koje dijete može pokazati alergiju u prvih godinu dana:

  • Jaja (bjelanjak i žumanjak)
  • Kravlje mlijeko
  • Orah
  • Lješnjak
  • Jagode
  • Kikiriki
  • Kravlje mlijeko
  • Gluten (pšenica, ječam, raž, zob…)
  • Soja
  • Riba i plodovi mora

Za sve veće komplikacije i jače alergijske reakcije nužno je kontaktirati liječnika, odnosno pedijatra.

kruta hrana dohrana

Zatvor

Pri uvođenju dohrane, na samom početku, normalno je da dijete ima stolicu jednom u 7 dana, no kako bi se to vremenom reguliralo vrlo je bitno da prehrana djeteta bude bogata vlaknima i da dijete unosi dovoljnu količinu tekućine. Dnevna potreba za tekućinom kod dojenčeta od 4 do 10 kg je 0,1 -0,15 litara po kilogramu djeteta. Primjerice, ako vaše dijete ima 5 kilograma, dovoljno mu je u danu unijeti 0,5 litara tekućine, u ljetnim mjesecima to će biti i nešto više. Poželjni su i probiotički jogurti od 8. mjeseca djetetovog života.

Namirnice koje su bogate vlaknima su – kruške, šljive smokve, marelice, ananas i od povrća blitva, špinat, kelj, leća, grašak, rajčica…. (uvoditi ovisno o djetetovoj dobi)

Osim vlakana i probiotika, tjelesna aktivnost je odlična za pokretanje probave jer stimulira rad mišića i pokret hrane kroz crijeva. Ako je dijete maleno i ne može samo vježbati, roditelji mu pomažu ili je dovoljno samo bebu nježno masirati trbuh. Namirnice koje nisu poželjne u trenucima zatvora su – velika količina banana, mlijeka, riža, čokolada, keksi…

Proljev

Proljev je jedan od najčešćih razloga za hospitalizaciju kod djece mlađe od 3 godine. Možemo reći da dijete ima proljev kada je broj stolica veći od 3 u 24 sata i kada je stolica razrijeđena. Često uz proljev dolazi i povišena temperatura. Uzročnik proljeva je rotavirus i samoizlječiv je, najčešće bez komplikacija. No ipak treba pripaziti i javiti se liječniku ako je dijete mlađe od 2 mjeseca, ako boluje od neke ozbiljne ili kronične bolesti, ako uz to i povraća i ako je broj stolica u 24 sata veća od 8 puta.

Proljev se može liječiti kod kuće i to tako da se prvo djetetu poveća unos tekućine na usta. Rehidracija se provodi oralnim rehidracijskim otopinama (ORS). Za europsku populaciju (u kojoj nema kolere) rehidracija se provodi hipoosmolarnim rehidracijskim otopinama (koje sadržavaju Na+ 60 mmol/L). Tekućina koja sadrži veće količine šećera se ne preporučuje. Osim povećanog unosa tekućine, bitno je da dijete i dalje normalno jede, dojenje ili dohrana. Osim toga, dobro je djetetu ponuditi, ako je već u toj dobi, probiotički jogurt jer on skraćuje trajanje proljeva i to ponuditi odmah prvi prvim simptomima proljeva.

Ako se i nakon ovog svega proljev ne smiruje, potrebno je javiti se liječniku, odnosno pedijatru.

 

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!