Trudnoća i dentalna higijena

Tijekom trudnoće, žene mogu doživjeti različite zdravstvene probleme, uključujući probleme sa zubima i desnima. Ovi dentalni problemi u trudnoći često su povezani s hormonskim promjenama koje se događaju u tijelu, a mogu utjecati na zdravlje majke i djeteta.

Jedan od najčešćih dentalnih problema u trudnoći je gingivitis, što je upala desni. Ovo se događa zbog povećanja hormona progesterona koji mogu izazvati upalu i osjetljivost desni. Gingivitis se obično manifestira kao krvarenje desni tijekom četkanja zubi ili korištenja zubnog konca. Ako se ne liječi, gingivitis može dovesti do ozbiljnijih problema, kao što su parodontitis i gubitak zuba.

Tijekom trudnoće također se povećava rizik od nastanka karijesa zbog promjena u prehrambenim navikama i kiselosti sline. Ako se karijesi ne liječe na vrijeme, mogu dovesti do ozbiljnijih problema, kao što su infekcije i oštećenja živca.

Osim toga, žene mogu doživjeti i trudnički tumor, koji je dobroćudna lezija u ustima. Ovo se često događa zbog povećanja hormona estrogena u tijelu i može uzrokovati oticanje i krvarenje desni.

Ako ste trudni, vrlo je važno održavati dobru oralnu higijenu kako biste spriječili ove probleme. Preporučuje se četkanje zubi najmanje dva puta dnevno s mekanom četkicom za zube i korištenje zubnog konca jednom dnevno. Također je važno redovito posjećivati ​​svog zubara kako bi se osiguralo da se bilo koji problemi dijagnosticiraju i liječe na vrijeme.

Ako doživite bilo kakve dentalne probleme tijekom trudnoće, obratite se svom stomatologu. Međutim, neke stomatološke procedure, poput rendgenskih snimaka i nekih vrsta anestezije, mogu biti opasne tijekom trudnoće i apsolutno nisu preporučljive. Stoga, ako vam stomatolog predloži neku proceduru, uvijek razgovarajte o mogućim rizicima i prednostima prije nego što donesete konačnu odluku.

Uz dobru oralnu higijenu i redovite posjete stomatologu, većina dentalnih problema u trudnoći može se spriječiti ili liječiti na vrijeme. Stoga, uvijek pazite na svoje zube i desni tijekom trudnoće kako biste prevenirali probleme sa zubima.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!