Trudnoća i gestacijski dijabetes

Trudnica na svježem zraku

U današnje vrijeme, sve češće se može čuti kako trudnice obolijevaju od gestacijskog dijabetesa, tj dijabetesa u trudnoći. Iako na prvu može jako uplašiti, pravilnom prehranom i izmjenom načina življenja ova bolest se može kontrolirati i staviti u normalu. Što je zapravo dijabetes? Šećerna bolest ili dijabetes je kronična bolest u kojoj su razine glukoze, tj. šećera u krvi povišene. Do njega dolazi zbog loše prehrane, nedovoljnog kretanja, loše kvalitete života, a posebno je osjetljiv za trudnice jer osim ugroze koju predstavlja za buduće majke, ugroziti može i bebe.

Gestacijski dijabetes je ona vrsta ove kronične bolesti koja se tek prvi puta pojavi u trudnoći i često nakon trudnoće može i nestati.

Loša kontrola gestacijskog dijabetesa za vrijeme trudnoće može dovesti do povećanog rizika za dijete i do nastanak urođenih malformacija djeteta. Vrlo je bitno da se posebno kontrolira u prva tri mjeseca trudnoće jer se tada stvaraju osnovni djetetovi organi. Također, može doći i do velike porođajne težine djeteta, tj veće od 4 kilograma što može dovesti do carskog reza ili do većih komplikacija pri vaginalnom porodu.

Trudnica vježba

Trudnice najčešće nemaju klasične simptome dijabetesa,  a ako se i pojave to su: pretjerana žeđ, umor, glavobolje i često mokrenje. Skupina trudnica kod kojih je povećan rizik za dobivanjem gestacijskog dijabetesa su za trudnice koje su pretile, starije od 35 godina, imaju u obitelji osobe kojima je dijagnosticiran dijabetes. Nadalje, one koje su i u prijašnjoj trudnoći imale gestacijski dijabetes i često one koje imaju policistične jajnike. Mjerenjem glukoze u krvi, ustvrdit će se dijagnoza imate li gestacijski dijabetes ili ne i vodeći se time, liječnici će vam prepisati posebni način prehrane, napomenuti da se trebate više kretati i kontrolirati tjelesnu težinu.

Dijeta je ključna u borbi protiv gestacijskog dijabetesa i uključuje posebno propisanu prehranu koja ne smije prelaziti 1800 kalorija za trudnice koje miruju i 2100 kalorija za aktivne trudnice.

Mnogo voća i povrća, žitarica, a bez rafiniranog šećera, zaslađenih sokova, bijelog brašna itd. Osim dijete vrlo je bitno kretati se i po mogućnosti vježbati. Za trudnice šetnja je najbolji odabir jer osim aktivnosti, odličan je i boravak na svježem zraku. Najčešće gestacijski dijabetes nestaje nakon trudnoće, ali žene kojima je dijagnosticiran mogu razviti i dijabetes tip 2 i kasnije, nakon trudnoće. Baš zbog toga bitno je da se redovito kontrolirate glukozu u krvi i nakon trudnoće.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!