Trudnoća i otečenost – kako si pomoći?

Trudnica

Jedna od najčešćih pojava za vrijeme trudnoće je otečenost. Najčešće zahvaća zglobove, ali može zahvatiti i ostale dijelove tijela poput lica. Otok nogu već je učestala pojava koja muči trudnice godinama, no je li to normalno? To je prirodna reakcija koja se dešava uslijed povećanog zadržavanja vode u to vrijeme. Pojačano se oticanje, ponajviše nogu, ali i ruku, dešava uslijed visokih temperatura i ako dugo vremena provodite na nogama. Ako u periodima oticanja imate problema sa skidanjem i stavljanjem nakita, nemojte ga nositi u tom periodu.

Otečenost je normalna u trudnoći, no ako osjetite ili primijetite da ste vrlo jako otečeni i da osim toga se osječate čudno ili vam se vrti, provjerite krvni tlak i javite se svom liječniku kako bi vam on dao daljnje upute.

Kako bi si pomogli u trenucima oticanja, možete promijeniti neke dosadašnje navike i pomoći si na razne načine:

  • Promijenite prehranu jer zdrava prehrana pomaže u nakupljanju vode. Namirnice poput češnjaka i jabuke su učinkoviti protiv zadržavanja vode.
  • Pokušajte se više aktivno kretati, npr. šetati
  • Ovo je pravilo za inče, ali sada posebice – pijte puno vode, pogotovo ako se radi o ljetnim mjesecima. Barem 1,5 do 2 litre vode dnevno
  • Odmarajte ako ste umori i dignite noge na povišeno
  • Probajte također s masažom otečenih dijelova – i to vam može olakšati
  • Ne oblačite usku obuću i odjeću i izbjegavajte nakit

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!