Trudnoća kroz tromjesečja

Trudnoća po mjesecima

Trudnoća je vrijeme u kojem se događaju velike promjene u ženskom tijelu. Razvoj trudnoće traje oko 40 tjedana, podijeljenih u tri glavne faze – prvo, drugo i treće tromjesečje. Svaki od ovih razdoblja ima svoje karakteristike i promjene, a u nastavku ćemo ih kratko opisati.

Prvo tromjesečje (1-12 tjedana)

Prvo tromjesečje trudnoće počinje prvog dana posljednje menstruacije i traje do kraja 12. tjedna trudnoće. Ovo je vrijeme kada se vaše tijelo počinje pripremati za trudnoću, a embrij se počinje razvijati u fetus. Vaša maternica se širi i priprema za rast djeteta, a vaši hormoni se mijenjaju kako bi podržali rast i razvoj bebe. Tijekom prvog tromjesečja mogu se javiti simptomi kao što su mučnina, umor i osjetljivost na mirise. To je vrijeme kada je važno voditi računa o prehrani i uzimati prenatalne vitamine.

Zdrava prehrana trudnoća

Drugo tromjesečje (13-27 tjedana)

Drugo tromjesečje trudnoće traje od 13. do 27. tjedna. Ovo je vrijeme kada se beba brzo razvija, a većina organa je potpuno formirana. Tijekom ovog razdoblja možete osjetiti kretanje bebe u trbuhu, a također možete saznati spol djeteta putem ultrazvuka. U drugom tromjesečju vaša koža se može promijeniti, a mogu se pojaviti i strije na trbuhu, bedrima i grudima. Također je važno nastaviti s pravilnom prehranom i unosom vitamina.

Treće tromjesečje (28-40 tjedana)

Treće tromjesečje trudnoće traje od 28. do 40. tjedna. Tijekom ovog razdoblja vaša beba se priprema za rođenje i rastu joj nokti, kosa i zubi. Vaša maternica se može činiti velikom i teškom, a može se pojaviti i oteklina. Također možete doživjeti (lažne) kontrakcije Braxton-Hicks, koje su nepravilne kontrakcije maternice koje pomažu u pripremi za porod. U trećem tromjesečju važno je pratiti svoje stanje i pred kraj (zadnji mjesec) posjećivati liječnika svaki tjedan kako biste bili sigurni da je beba zdrava i spremna za rođenje.

 

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!