Ugljikohidrati u majčinom mlijeku

Ugljikohidrati u majčinom mlijeku količinski su najveća komponenta suhe tvari. Srednja vrijednost ugljikohidrata u najvećoj mjeri mliječnog šećera laktoze koje sadrži zrelo majčino mlijeko, kreće se od 6,7 do 7,8 g na 100 g.

Ugljikohidrate dijelimo prije svega u probavljive i neprobavljive.

Probavljivi ugljikohidrati su najvažniji su kao izvor energije, a tek nakon toga dolaze njihove uloge kao građevnih elemenata ili modulatora metaboličkih procesa. Razlog tome je brza i jednostavna probava najzastupljenijih ugljikohidrata i njihova mogućnost prenošenja krvotokom kroz se dijelove organizma. U majčinom mlijeku ugljikohidrati čine manji dio energetske vrijednosti (oko 40%) u odnosu na masti, što je razlika u odnosu na kasnija razdoblja života kada ugljikohidrati čine najveći udjel energetskog sadržaja hrane.

Neprobavljivi ugljikohidrati zapravo nisu potpuno neprobavljivi, iako ljudski organizam kao i
organizam većine životinja nema vlastite mehanizme razgradnje (primjerice celuloze iz biljaka). Dio njih se razgradi u probavnom sustavu djelovanjem bakterija ili crijevne mikroflore u probavljive sastojke. Neprobavljivi ugljikohidrati najznačajniju ulogu imaju kao hrana za crijevnu mikrofloru i kroz to igraju značajnu ulogu u imunosnom sustavu, njegovom razvoju i moduliranju kao i brojnim drugim metaboličkim procesima u organizmu. Neprobavljivi ugljikohidrati se nalaze i u majčinom mlijeku. Označeni su kao HMO (human milk Oligosaccharides) ili prevedeno oligosaharidi majčinog mlijeka. Pažnju su privukli tek prije dvadesetak godina i od tada su jedan od fokusa istraživanja. Ugljikohidrati osim prema probavljivosti prema kemijskom sastavu dijele se u slijedeće skupine:

  • monosaharidi
  • disaharidi
  • oligosaharidi
  • polisaharidi

Monosaharide i disaharide uobičajeno nazivamo šećerima.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!