Ugljikohidrati u majčinom mlijeku

Trudnica jede

Ugljikohidrati su, prije svega, uz masti najvažniji izvor energije za dojenče od svih prehrambenih sastojaka koji se nalaze u majčinom mlijeku. Razlog tome je brza i jednostavna probava najzastupljenijih ugljikohidrata i njihova mogućnost prenošenja krvotokom kroz sve dijelove organizma.

Ugljikohidrati se dijele u tri skupine:

  • monosaharidi
  • oligosaharidi
  • polisaharidi

Monosaharidi ili jednostavni šećeri sastavljeni su od samo jedne molekule ugljikohidrata. U hrani od monosaharida je daleko najčešća glukoza ili grožđani šećer koji je najvažniji energetski izvor u organizmu. Lako se apsorbira i prenosi krvotokom u kojemu se složenim mehanizmima održava uravnotežena koncentracija.

Oligosaharidi su šećeri sastavljeni od dvije pa do deset jedinica monosaharida.U majčinom mlijeku najvažniji disaharid je laktoza, dok je u svakodnevnoj prehrani najzastupljenija saharoza ili obični šećer

Ova grupa ima i posebne neprobavljive oligosaharide nazvane prebiotici ili u novije vrijeme označeni kao HMO ili oligosaharidi majčinog mlijeka. U majčinom mlijeku ih je oko 200 vrsta i čine do 20 % njegove suhe tvari, ali ne služe za razliku od većine ostalih ugljikohidrata, kao izvor energije, već služe kao hrana i modulatori crijevne mikroflore.

Polisaharidi su sastavljeni od velikog broja monosaharidnih jedinica čija je najčešća gradivna jedinica monosaharid glukoza. U polisaharide spadaju rezervne ugljikohidratne tvari biljaka (škrob) i životinja (glikogen) te gradivne strukture biljaka (celuloza). Pojedini neprobavljivi polisaharidi imaju jednak učinak kao oligosaharidi majčinog mlijeka tj. služe kao hrana crijevnoj mikroflori i modulator probave i poznati su kao prehrambena vlakna.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!