Uvod u alergije kod beba

Beba jede jagodu

Alergije su danas vrlo rasprostranjenje i osim onih najčešćih na cvat biljaka, vrlo su danas prisutne i alergije na hranu. Srećom, kod većine djece koje jesu alergični na hranu alergija prođe do njihove devete godine. Dosta su česte alergije kod beba- javljaju se čak kod 8% djece. Ozbiljne alergijske reakcije su, rijetke, a najčešće se manifestiraju nelagodom. Neki roditelji vjeruju da je njihovo dijete alergična na neku namirnicu, a zapravo je u pitanju intolerancija na tu istu namirnicu. Razlika između alergije i intolerancije je što u slučaju alergije (npr na mlijeko) dolazi do preosjetljivosti imunološkog sustava, dok intolerancija predstavlja nemogućnost probave, u ovom slučaju, mlijeka. Naučite kako prepoznati alergiju, koji su najčešći simptomi i što učiniti ako do alergijske reakcije dođe.

Je li moje dijete alergično? 

S uvođenjem dohrane, tj krute hrane u prehranu vašeg djeteta lako ćete primijetiti koju hranu voli, a koju ne, ali osim toga, morate jako pripaziti i na moguće znakove alergije ili intolerancije. Najbolje je da potencijalno problematične namirnice uključujete u prehranu jednu po jednu, kako biste mogli pratiti reakciju vašeg djeteta na svaku od njih.

Kada počnete s procesom odvikavanja od dojenja, najbolje je bebi dati hranu za koju postoje male šanse da će izazvati alergijsku reakciju, a to su namirnice poput riže, jabuke i kruške. Zatim, nakon šestog mjeseca života vašeg djeteta, ako ste dohranu uveli s pet mjeseci, a ako ste ju uveli kasnije, sve pomaknite za jedan mjesec, možete polako uvoditi namirnice s više alergena, najbolje u kombinaciji s dojenjem. Alergije se češće javljaju kod beba nego kod odraslih, ali i dalje one pogađaju samo 7-8% djece u ranom djetinjstvu, i mnoge alergije, kao što je alergija na kravlje mlijeko, nestaju kako dijete raste.

Simptomi alergija kod beba

Kao što smo već i spomenuli, alergija nije isto što i intolerancija i to treba naučiti razlikovati. Ponovimo, alergija uzrokuje preosjetljivost imunološkog sustava, a intolerancija (npr. na laktozu), javlja se kada tijelo fizički ne može probaviti ju.

Najčešći simptomi alergije su:

 • Naticanje očiju i usana
 • Proljev, povraćanje i ponekad zatvor
 • Curenje nosa, crvenilo očiju i kihanje
 • Svrbež, osip i ekcem
 • Poteškoće u disanju i pad krvnog tlaka mogu biti znaci anafilakse, što zahtijeva hitnu asistenciju liječnika, ali ovako ozbiljne alergijske reakcije se, na svu sreću, vrlo rijetko javljaju.

Visoko alergene namirnice, tj. one koje mogu izazvati alergiju su:

 • Namirnice koje sadrže pšenicu i gluten
 • Kravlje mlijeko
 • Jaja (posebno bjelanjak)
 • Riba i školjke
 • Kikiriki
 • Orašasto voće
 • Sjemenke

Ako sumnjate da je vaša dijete sklono alergijama, ili ako netko od roditelja ima alergiju na određenu namirnicu, polako ju uvodite i taj dan kada ju uvodite nemojte uvoditi niti jednu novu namirnicu. Krenite s vrlo malim količinama i kroz 24 do 48 sati pripazite na moguće reakcije.

 

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!