Vitamini potrebni u prehrani vašeg toddlera

Toddlerom se smatra dijete između jedne i treće godine, a vitamini i minerali čine važnu prehrambenu ulogu podržavajući sve – od zdravog razvoja kostiju, zuba i očiju vašeg toddlera do stvaranja novih stanica.

Koji vitamini i minerali su neophodni u razvoju vašeg toddlera?

Uvijek svima je prvi na pameti vitamin C koji je iznimno važan jer pomaže u apsorpciji željeza, ali pomaže i da ogrebotine i ozljede vašeg djeteta brže zacijele. Iako je vrlo važan, nije jedini vitamin koji je potreban u prehrani vašeg mališana. S obzirom na to da se u razdoblju od 1. do 3. godine jako brzo razvijaju, imaju i povećanu potražnju za određenim hranjivim tvarima. Ponuda zdrave, uravnotežene prehrane najbolji je način da im pomognete u prehrani koja im je potrebna za ovu fazu. U ovom trenutku brzog razvoja i povećane energije, važno je osigurati da vaše dijete dobiva prave hranjive tvari.

  • Vitamin D za kosti i zube vašeg djeteta
  • Cink za rast i stvaranje novih stanica
  • Vitamin C za imunitet i ozdravljenje
  • Vitamin A za vid

Sve te vitamine možete pronaći u raznim namirnicama, ali se unos vitamina D preporučuje i kao dodatak prehrani, najčešće u obliku kapi. Preporuka pedijatra je uzimanje dodataka vitamina D i zimskim i jesenskim mjesecima kada dijete toliko ne boravi na Suncu koji je prirodni izvor vitamina D.U prehrani ga možete pronaći u masnoj ribi, adaptiranom mliječnom pripravku ili u žitaricama, pogotovo u onima s dodatkom vitamina D.

Vitamin C stanuje u citrusima, rajčicama, paprici, brokuli, batatu i kiviju, dok vitamin A možete pronaći u mliječnim proizvodima – sir i jogurt i u jajima. Cink se nalazi u mesu, mliječnim proizvodima, jajima i žitaricama.

Potrudite se da vaši toddleri dobivaju dovoljno vitamina u fazi najbržeg rasta i brinite o njihovom zdravlju.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!