Vitamini topivi u mastima

Vitamini topivi u mastima imaju značajne razlike u odnosu na vitamine topive u vodi. Najznačajnije su razlike u načinu ulaska u organizam  i u mogućnosti prekomjernog nakupljanja u organizmu.

Umjesto da se lako uvuku u krvotok poput većine vitamina topivih u vodi, vitamini topljivi u masti ulaze u krvotok preko limfnih kanala u crijevnoj stijenci (vidi sliku). Mnogi vitamini topljivi u mastima putuju kroz tijelo samo pod pratnjom proteina koji djeluju kao nosioci.

Količine koje se nalaze u hrani za dojenčad strogo su propisane u obliku najviših i najnižih dopuštenih vrijednosti uredbama EU koje se stalno revidiraju od strane Europske agencije za sigurnost hrane EFSA i usklađuju s najnovijim znanstvenim spoznajama.

Masna hrana i ulja rezervoar su četiri vitamina topivih u masti. Unutar vašeg tijela masna tkiva i jetra djeluju kao glavne olovke za ove vitamine i otpuštajte ih po potrebi. Do neke mjere možete smatrati ove vitamine mikrohranjivim sastojcima koji se oslobađaju vremena. Moguće ih je konzumirati uvijek iznova, možda u dozama, tjednima ili mjesecima, ali ne svakodnevno. Vaše tijelo odvaja višak i postepeno ga izlučuje u skladu s vašim potrebama.

Vitamini topljivi u mastima

  • Vitamin A
  • Vitamin D
  • Vitamin E
  • Vitamin K

Najznačajnije funkcije vitamina topivih u mastima

Ovaj vitaminski kvartet zajedno pomaže održati u dobrom stanju oči, kožu, pluća, gastrointestinalni trakt i živčani sustav. Osnovne uloge vitamina topivih u mastima su:

  • Izgradnja koštanog sustava – formiranje kostiju bilo bi nemoguće bez vitamina A, D i K
  • Štite vid – vitamin A pomaže u očuvanju zdravih stanica i štiti vaš vid
  • Međusobni utjecaj – bez vitamina E vaše bi tijelo imalo poteškoća s apsorpcijom i pohranjivanjem vitamina A
  • Zaštitita organizma – vitamin E djeluje i kao antioksidans (spoj koji pomaže u zaštiti tijela od oštećenja od nestabilnih molekula)

Budući da se vitamini topivi u masti pohranjuju u vašem tijelu duže vrijeme, u određenom trenutku njihova razina može postati štetna. Najčešći uzrok štetnog nakupljanja je nekontrolirano uzimanje dodataka prehrani jer prekomjerni unos samo prehranom je vrlo rijedak.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!

Slični tekstovi