Vitamini topivi u mastima

Vitamini topivi u mastima imaju značajne razlike u odnosu na vitamine topive u vodi. Najznačajnije su razlike u načinu ulaska u organizam  i u mogućnosti prekomjernog nakupljanja u organizmu.

Umjesto da se lako uvuku u krvotok poput većine vitamina topivih u vodi, vitamini topljivi u masti ulaze u krvotok preko limfnih kanala u crijevnoj stijenci (vidi sliku). Mnogi vitamini topljivi u mastima putuju kroz tijelo samo pod pratnjom proteina koji djeluju kao nosioci.

Količine koje se nalaze u hrani za dojenčad strogo su propisane u obliku najviših i najnižih dopuštenih vrijednosti uredbama EU koje se stalno revidiraju od strane Europske agencije za sigurnost hrane EFSA i usklađuju s najnovijim znanstvenim spoznajama.

Masna hrana i ulja rezervoar su četiri vitamina topivih u masti. Unutar vašeg tijela masna tkiva i jetra djeluju kao glavne olovke za ove vitamine i otpuštajte ih po potrebi. Do neke mjere možete smatrati ove vitamine mikrohranjivim sastojcima koji se oslobađaju vremena. Moguće ih je konzumirati uvijek iznova, možda u dozama, tjednima ili mjesecima, ali ne svakodnevno. Vaše tijelo odvaja višak i postepeno ga izlučuje u skladu s vašim potrebama.

Vitamini topljivi u mastima

  • Vitamin A
  • Vitamin D
  • Vitamin E
  • Vitamin K

Najznačajnije funkcije vitamina topivih u mastima

Ovaj vitaminski kvartet zajedno pomaže održati u dobrom stanju oči, kožu, pluća, gastrointestinalni trakt i živčani sustav. Osnovne uloge vitamina topivih u mastima su:

  • Izgradnja koštanog sustava – formiranje kostiju bilo bi nemoguće bez vitamina A, D i K
  • Štite vid – vitamin A pomaže u očuvanju zdravih stanica i štiti vaš vid
  • Međusobni utjecaj – bez vitamina E vaše bi tijelo imalo poteškoća s apsorpcijom i pohranjivanjem vitamina A
  • Zaštitita organizma – vitamin E djeluje i kao antioksidans (spoj koji pomaže u zaštiti tijela od oštećenja od nestabilnih molekula)

Budući da se vitamini topivi u masti pohranjuju u vašem tijelu duže vrijeme, u određenom trenutku njihova razina može postati štetna. Najčešći uzrok štetnog nakupljanja je nekontrolirano uzimanje dodataka prehrani jer prekomjerni unos samo prehranom je vrlo rijedak.


Slični tekstovi

Provjerite slične tekstove iz ove kategorije.

Slični tekstovi