Vodene kozice – simptomi, liječenje i prve pojave

Trenutno u mnogim vrtićima vladaju vodene kozice, a mi smo vam pripremili opširni članak u kojem ćete saznati sve – koji su prvi simptomi, kada treba posjetiti liječnika, kada se pojavljuju nakon kontakta sa zaraženim i kada su djeca spremna za povratak u vrtić. Najčešće se pojavljuju i djeca obolijevaju u vrtićkoj dobi, ali vodene kozice mogu se dobiti i u starijoj pa čak i odraslog dobi.

Vodene kozice su infekcija uzrokovana virusom varicella-zoster. Uzrokuje osip, koji svrbi, s malim mjehurićima ispunjenim tekućinom. Vodene kozice su vrlo zarazne za djecu/ljude koji nisu imali tu bolest ili su bili cijepljeni protiv njih. Danas i je dostupno cjepivo koje štiti djecu od vodenih kozica.

Simptomi

Osip s mjehurićima koji svrbi uzrokovan infekcijom vodenim kozicama pojavljuje se 10 do 21 dan nakon izlaganja virusu i obično traje oko pet do 10 dana. Ostali znakovi i simptomi, koji se mogu pojaviti jedan do dva dana prije osipa, uključuju:

 • Temperatura
 • Gubitak apetita
 • Glavobolja
 • Umor i opći osjećaj lošeg raspoloženja (slabost)

Nakon što se pojavi osip od vodenih kozica, prolazi kroz tri faze:

 1. Izdignute ružičaste ili crvene kvržice (papule) koje izbijaju tijekom nekoliko dana
 2. Mali mjehurići ispunjeni tekućinom (vezikule), koji se formiraju za otprilike jedan dan, a zatim pucaju i cure
 3. Kraste koje prekrivaju mjehuriće i potrebno im je još nekoliko dana da zacijele

Nove kvržice nastavljaju se pojavljivati ​kroz ​nekoliko dana, tako da možete imati sve tri faze osipa – kvržice, mjehuriće i kraste – u isto vrijeme. Virus možete prenijeti na druge ljude/djecu do 48 sati prije nego što se osip pojavi, a dijete ostaje zarazno dok ne popucaju svi mjehurići i dok ih ne prekriju krastice.

Bolest je općenito blaga u zdrave djece. U težim slučajevima, osip može prekriti cijelo tijelo.

Kada posjetiti liječnika

Ako mislite da biste vi ili vaše dijete mogli imati vodene kozice, obratite se svom liječniku. On ili ona obično mogu dijagnosticirati vodene kozice pregledom osipa i razmatranjem drugih simptoma. Vaš liječnik također može propisati lijekove za ublažavanje ozbiljnosti vodenih kozica i liječenje komplikacija, ako je potrebno. Također će vam propisati preparate za ublažavanje svrbeža kako se vaše dijete ne bi pretjerano češalo, kako na koži ne bi ostale rane ili ožiljci. Za prevenciju zaraze drugih u čekaonici, nazovite unaprijed za termin i recite da mislite da vi ili vaše dijete imate vodene kozice.

Također, obavijestite svog liječnika:

 • ako se osip širi na jedno ili oba oka
 • ako osip postaje jako crven, topao ili osjetljiv – to može ukazivati ​​na sekundarnu bakterijsku infekciju kože
 • ako je osip je popraćen vrtoglavicom, dezorijentacijom, ubrzanim otkucajima srca, nedostatkom daha, drhtanjem, gubitkom koordinacije mišića, pogoršanjem kašlja, povraćanjem, ukočenim vratom ili temperaturom višom od 39 C
 • ako zaražena osoba/dijete ima problema s imunološkim sustavom ili je mlađa od 6 mjeseci

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!