Zašto je majčino mlijeko najbolje za vaše dijete?

Mama drži beau

Osim posebne veze između majke i djeteta za vrijeme dojenja, majčino mlijeko je jedina hrana koja je stvorena specijalno za bebe i sadrži baš sve što im je potrebno. Sastoji se od kompleksnih spojeva koje su znanstvenici godinama proučavali. Sadrži savršenu kombinaciju ugljikohidrata, masti, proteina, vitamina, minerala i ostalih tvari neophodnih za pravilan razvoj svake bebe. Također je i puno antitijela koja podižu bebin imunološki sustav, kako bi se moglo izboriti s infekcijama koje je majka u prošlosti imala. Mlijeko svake mame je jedinstveno i specijalno prilagođeno njenoj bebi.

Kolostrum ili tzv prvo mlijeko, žućkaste je boje i vaše ga tijelo proizvodi na samom porođaju. Puno je antitijela koje se bore protiv mikroorganizama. Vrlo je koncentrirano i gusto, tako da je bebi prilikom čestih dojenja dovoljna i mala količina.

Antitijela i kalorije koje sadrži kolostrum oblažu bebina crijeva i na taj način je štite od mikroorganizama, smanjujući rizik od alergija kasnije u životu.

Kontinuiranim dojenje, majčino mlijeko će i dalje sadržavati antitijela, a u kontaktu s novim infekcijama, majka će stvoriti nova antitijela u mlijeku i beba će postati imuna na nove infekcije. Okus mlijeka će se mijenjati ovisno o tome što majka bude jela, a kada prestanete dojiti, dijete će vjerojatno prihvaćati razne okuse jer se kroz mlijeko naviknulo na široki spektar okusa.

Što je zapravo majčino mlijeko i od čega se sastoji?

Majčino mlijeko sadrži bjelančevine iz sirutke i kazein, ugljikohidrate u obliku laktoze, masti, uključujući LCP, vitamine i minerale. Tijekom našeg dugogodišnjeg proučavanja majčinog mlijeka, otkrili smo silnu korist hranjivih sastojaka majčinog mlijeka, kao što su LCP, nukleotidi i probiotski oligosaharidi, koji djelujući zajedno imaju vrlo važnu ulogu u prvim mjesecima bebinog života, pridonoseći njezinom zdravlju i pravilnom razvoju.

LCP (polinezasićene masne kiseline dugog lanca) su bitne za razvoj mozga svake bebe. U majčinom mlijeku se nalaze dvije važne masne kiseline (AA i DHA). Konzumiranje više polinezasićenih masnih kiselina tijekom trudnoće i kasnije, tijekom dojenja, jako je važno za bebin razvoj. Najbolji način kako u prehranu uključiti LCP, je pojačati konzumaciju ribe, jaja i mesa. Polinezasićene masne kiseline također proizvodi i majčino tijelo od esencijalnih masnih kiselina koje se nalaze u zelenom lisnatom povrću, orašastom voću, biljnom ulju i sjemenju.

Antitijela – majčino mlijeko sadrži ogromnu količinu antitijela koja doprinose jačanju bebinog imunološkog sustava.

Masti – količina masti varira prilikom svakog dojenja tijekom dana, što možete primijetiti po gustoći mlijeka. Kada se količina masti povećava, ono od vodenastog postaje gušće i kremastije.

Nukleotidi predstavljaju građevni materijal za sve stanice u organizmu, uključujući i imunološki sustav. Oni pospješuju aktivnost određenih stanica unutar imunološkog sustava, koje na taj način štite tijelo od infekcije.

Probiotskim oligosaharidi (prebiotici) – povećavanjem količine dobrih bakterija i smanjivanjem količine onih štetnih, pomažu u održavanju zdrave crijevne flore. Svakodnevno unošenje prebiotika iz majčinog mlijeka pomaže probavi i jačanju bebinog imunološkog sustava.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!

Slični tekstovi