Zašto je vašoj bebi potrebno željezo?

Dijete leži

Nedostatak željeza česta je pojava kod odraslih, ali sve češće i kod djece. Vašem djetetu je potrebno željezo, kao i vama jer je neophodno za proizvodnju hemoglobina, tj. dijela crvenih krvnih zrnaca koje prenose kisik kroz tijelo. Osim toga, potrebno je za razvitak mozga.

S obzirom na to da bebe, djeca naglo rastu, potrebne su im veće količine željeza, a posebno u razdoblju između devetog mjeseca i druge godine djetetovog života.

Osim što je potrebno za razvitak mozga, neodstatak željeza može dovesti do anemije, tj. slabokrvnosti koja utječe na razinu energije vašeg djeteta i utječe na sposobnost svladavanja osnovnih vještina.

Koji su simptomi nedostatka željeza?

Najčešći simtomi nedostatka željeza kod djece su bljedunjavo lice, umor koji nije uobičajen, ubrzan rad srca, nervoza, bolan i osjetljiv jezik, gubitak apetita i krhki nokti. Iako je simptoma puno, većina beba ne pokazuje simptome anemije.

Kako bi bili sigurni da vaša beba dobiva dovoljno željeza, bilo bi dobro da u prehranu uvedete namirnice koje su bogate željezom. Prvo na popisu je naravno majčino mlijeko i djeca, bebe koje se hrane isključivo majčinim mlijekom, najvjerojratnije neće imati manjak željeza u krvi. Željezo u majčinom mlijeku se brže apsorbira nego ono u adaptiranoj mliječnoj formuli ili kod nekih drugih namirnica. Kada krenete s dohranom, pripazite da namirnice koje odabirete imaju u sebi željeza, a to su namirnice poput: crvenog mesa, piletine i ribe. Naravno uz prćenje plana dohrane i uvođenje spomenutih namirnica jednu po jednu. Osim toga, puno željeza je i orašasto voće, zeleno lisnato povrće, mahunarke, suho voće, jaja i žitarice (postoje žitarice s dodatkom željeza, ali se ono teže apsorbira od željeza iz proizvoda životinjskog porijekla).

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!