Zbližavanje očeva i beba

Zbližavanje tate i bebe

Majke imaju devet mjeseci da se povežu s djetetom i to se nastavlja od prvog trenutka kada ugledaju svoje bebe i s njima ostvare pšrvi kontakt. Kod očeva je stvar malo drugačija, ne osjećaju tu jaku bliskost kao majke u kojima se stvara novi život i zato zbližavanje najčešće kreće tek kada beba i mama dođu doma iz rodilišta.

Koji je najbolji način da se očevi zbliže sa svojim bebama?

Dr. Anna Machin, evolucijska antropologinja sa Sveučilišta u Oxfordu, dijeli svoje istraživanje koje je otkrilo da je jedna od najvećih briga očeva tijekom trudnoće i u ranim danima uspostavljanje veze sa svojom bebom. Ovdje ona ističe jednostavne načine na koje očevi mogu to učiniti. I zašto je tatina veza tako posebna i važna.

Za sve treba vremena

Trudnoća, porod i dojenje mogu dati mamama malo prednosti u zbližavanju, kako smo već i napisali, ali očevi mogu, i to i čine, razviti najintenzivnije i najsnažnije veze sa svojom djecom. Možda će potrajati malo dulje nego s mamom. Tate razvijaju vezu sa svojim djetetom kroz komunikaciju, brigu i igru. Kako se vaša beba razvija uz smijeh i govor, počinje se razvijati pravi dvosmjerni odnos. Može proći u prosjeku šest mjeseci da se postigne ova točka, ali to će se sigurno dogoditi.

Veza koju većina tata ima sa svojom šestomjesečnom bebom bitno je drugačija od one koju su imali neposredno nakon rođenja. Doći ćete do toga, ali u međuvremenu, evo nekoliko savjeta za pomoć toj vezi, prije i poslije rođenja.

Počnite sa zbližavanjem rano

Malo povezivanja prije rođenja može značajno povećati šanse da će tate razviti snažnu vezu sa svojim djetetom kada se ono rodi. Bebe mogu čuti u maternici od otprilike 18. tjedana. Dakle, koliko god se možda neobično činilo, dragi očevi svaki dan odvojite vrijeme da govorite, pjevate i čitate svojoj bebi u maternici.

Ovo je vaša prilika da s njima podijelite svoj dan. Zašto ne biste svojoj bebi  ispričali što jedva čekate i što ćete sve raditi kada se rodi – sve to može dovesti do čvršće veze nakon rođenja.

Priljubite se uz dijete

Pobrinite se da ostvarite taj ključni kontakt koža na kožu što je prije moguće nakon rođenja. Ako ćete prisustvovati porodu, pitajte možete li to učiniti jer je osjećaj koji će vas još dugo pratiti i to je sjajan način da se očevi nastave približavati svojoj bebi u nadolazećim mjesecima. Maženje “koža uz kožu” omogućuje vašoj bebi da čuje otkucaje vašeg srca i nauči vaš miris, baš kao što to čine s mamom ako doji. 

Dodir je moćan alat

Kada beba dođe doma, izaberite aktivnost koja će biti samo vaša. Dobar zadatak je npr. masaža bebe koja oslobađa puno hormona sreće u vas oboje, što će vam pomoći učvrstiti vezu.

Budite zabavan tata

U dobi od oko šest mjeseci, veza prelazi na drugu razinu. Vaša je beba sada razvojno spremna za igru. Postoji jedan oblik igre koji preferiraju bebe i tate – tzv. grublja igra. Govorimo o letjenju po sobi, poskakivanju bebe gore-dolje i puno škakljanja. Budući da je brza, bujna i riskantna, ova vrsta igre pojačava oslobađanje oksitocina, dopamina i beta-endorfina. To znači da bebe i njihovi očevi imaju navalu kemikalija za spajanje.

Ne samo da je ovo sjajan način da se stvarno upoznate, već je i temeljan za fizički i društveni razvoj vaše bebe. Gradi njihovu mentalnu otpornost, fizičku koordinaciju i društvene vještine. Dakle, tate – slobodno škakljajte, skakućite i poskakujte i gledajte kako vaša veza postaje jača.

Veza s tatom je jednako posebna kao i ona s mamom

Može biti lako vidjeti vezu majka-beba kao nešto normalno i prirodno, ali veza koju tate imaju sa svojom bebom također je jedinstvena. Zapravo, veza koju mame i tate imaju sa svojom bebom je drugačija kako bi podržala razvoj vaše bebe. Pomaže im razumjeti niz pojedinaca i odnosa koje će sresti u životu.

Evolucija je smatrala prikladnim da veza između tate i bebe bude namjerno drugačija od one između mame i bebe. I nije ništa manje jaka. Budite sigurni u odnos koji imate sa svojom bebom i uživajte u svakom trenutku dok su mali jer rastu nevjerojatnom brzinom. Sretno svim tatama!

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!