Majčino mlijeko – promjenjivo prema potrebi

Sastav majčinog mlijeka

Majčino mlijeko nije uvijek isto, ali prilagođava se potrebama i dobi vaše bebe. U prvim danima nakon rođenja nastaje kolostrum (pre-mlijeko). To je samo mala količina, ali lako probavljiv kolostrum ima sve: ima intenzivnu žućkastu boju zbog visokog udjela karotenoida i sadrži posebno veliku količinu proteina, imunoglobulina (tvari za imunološku obranu), minerala i vitamina (posebno vitamina A , D, K i B12). Čak se i fagociti (bijele krvne stanice koja štite tijelo), a mogu ubiti bakterije i gljivice, pojavljuju u kolostrumu. Ali manje je masti i laktoze u odnosu na kasnije zrelo majčino mlijeko.

Otprilike od 4. do 10. dana nakon rođenja , slijedi prijelazno mlijeko s visokim udjelom masti i potom zrelo majčino mlijeko. Zbog visokog udjela masti i ugljikohidrata zrelo majčino mlijeko je dovoljno da zasiti dijete. Usput, majke koje doje obično proizvode više od 700 ml majčinog mlijeka dnevno.

Majčino mlijeko je prilagođeno potrebama djeteta: uz svaki obrok za dojenje, prije svega, teče mlijeko s visokim sadržajem laktoze (prednje mlijeko). Ona utažuje prvu žeđ, tako da vaše dijete može u miru uživati ​​u mlijeku bogatom hranjivim tvarima. Važno je jer dojenčadi treba 3 do 4 puta više energije po kilogramu tjelesne težine za njihov brzi rast.

Ako sada usporedite veličinu i volumen želuca, brzo postaje jasno zašto majčino mlijeko mora imati tako ogromnu energetsku gustoću: želudac novorođenčeta je velik kao jedna desetina želuca odrasle osobe. Može primiti maksimalno do 200 ml, odrasli do 2000 ml.

Priroda također ima savršen sustav za rast djeteta: dijete sada želi češće piti, zaspati, probuditi se i ponovno piti. Neke majke tada se brinu da njihovo dijete možda nije zadovoljeno. Ali to nije slučaj: česta primjena znači da tijelo automatski proizvodi više mlijeka i može optimalno brinuti za dijete tijekom njegove faze rasta. Ovakvo ponašanje dojenja naziva se “klaster hranjenjem”.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!