Najčešći problemi prilikom hranjenja bebe

Beba plače

Problemi kod hranjenja vaše bebe vrlo su česta pojava i gotovo svi roditelji se susretno s barem jednim s popisa. Prije ili kasnije doći će do malih prepreka koje su uglavnom bezopasne i praktički prolaze same od sebe, ali postoje i zdravstveni razlozi koji mogu utjecati na apetit vaše bebe i apsorpciju prijeko potrebnih hranjivih tvari. Donosimo vam najčešće probleme vezane za hranjenje s kojima se možete susresti. Ako bilo kada niste sigurni ili postanete zabrinuti u vezi ovih problema ili bilo čega vezano za hranjenje vaše bebe, obratite se vašem pedijatru.

Grčevi 
Grčevi pogađaju gotovo svaku bebu i svaka beba nema iste simtome i ne nosi se s grčevima na jednak način, no najčešći simptomi grčeva kod beba su jako crvenilo u licu, stisnute šake i savijanje nogu prema grudima uz dva do tri sata sustavnog plakanja, posebno navečer. Grčevi se najčešće javljaju u prvih nekoliko tjedana i najčešće traju do trećeg ili četvrtog mjeseca. Kao što smo već rekli, grčevi kod beba su vrlo česti i svaka četvrta beba pati od grčeva.

Plač nakon hranjenja
Ako nakon svakog ili gotovo svakog hranjenja beba plače, najvjerojatnije se radi o grčevima ili nadutosti. Kako bi pomogli vašoj bebi, nužno je da se beba nakon svakog hranjenja stavi u položaj za podrigivanje kako bi sav nepotreban zrak izašao van. Bebe prilikom dojenja ili pijenja na bočicu uzimaju dosta zraka i to im stvara plinove i grčeve i baš zbog toga potrebno je da dijete podrigne baš nakon svakog obroka.

Slabo dobivanje na težini
Većina djece po rođenju izgube malo na težini i najčešće roditelji svoju djecu doma iz rodilišta vode s nešto nižom težinom nego što je bila porođajna. No to nije razlog za zabrinutost, brzo će vaša beba to nadoknaditi ako se pravilno hrani. Želudac malih beba je vrlo mali i potrebno ih je na početku hraniti barem svaka dva do tri sata. Ako je potrebno da dijete i probudite zbog hranjenja, probudite ga jer to je na početku nužno za dobivanje tjelesne težine. Svaka je beba dugačija i razvija se dugačijim tempom pa ne postoji neki univerzalni obrazac na temu dobivanja težine kod beba.

Refluks kod beba
Bebe kada se rode vrlo često štucaju i bljuckaju i prilikom toga povraćaju malu količinu hrane koju su pojele i to je savim normalno, no ako primijetite da ta količina hrane ipak nije toliko mala i da se to dešava vrlo četo kroz dan, više od četiri puta dnevno, može biti da pati od refluksa. Ako niste sigurni, vodite dnevnik kroz dan kako biste mogli vašem pedijatru reći koji su simptomi i koliko često se dešavaju kako bi vas on uputio u daljnje korake. Refluks vrlo rijetko postaje ozbiljno stanje i najčešće nestaje do bebinog šestog mjeseca.

Povraćanje

Iako će vam možda izgledati isto, ali povraćanje se razlikuje od bljuckanja do kojeg dolazi odmah nakon hranjenja. Povraćanje nastupa kasnije i dijete izbacuje veću količinu mlijeka nego kod refluksa, a razlika je da kada dijete povraća često se osjeti neugodan miris. Ako vaša beba ima više od tri mjeseca i povratila je samo jednom, slobodno joj možete dati ohlađenu vodu, prije prokuhanu koja će joj pomoći i vratiti tekućinu u tijelo. Ako se to dešava češće kroz dan i ako uz povraćanje dođe i do proljeva, obavezno se obratite vašem pedijatru za savjet.

Proljev
Proljev kod beba i djece najčešće je posljedica virusa ili problema s hranjenjem – ako smatrate da imate razloga za brigu i da dijete obilno i često ima proljev, obavezno se obratite vašem pedijatru.

Zdravstveni problemi
Vrlo često ako je Vaša beba prehlađena ili primijetite da se osjeća i ponaša drugačije, to također može utjecati na loš apetit, baš kao i kod odraslih osoba – kada smo bolesni rijetko kad smo gladni. Jedan od najčešćih primjera je začepljen nos jer je tada bebi vrlo teško jesti, otežano je disanje i bori se sama sa sobom i gubi apetit. Osim zbog hranjenja, higijena nosa je nužna i potrebna kako bi se prvenstveno djetetu olakšalo i kako ne bi došlo do upale grla ili uha uslijed loše nosne higijene. Obratite se svom pedijatru ili otorinolaringologu koji će vam pokazati kako uspješno i efikasno očistiti djetetu nos, a za sve ostale simtome također se obratite vašem liječniku.

Alergije na hranu
Alergije kod beba i intolerancija na hranu mogu predstavljati još jedan razlog zašto beba gubi na težini ili ima poteškoće u hranjenju. Sve detalje o alergijama, najčešćim alergenima, razlici između intolerancije i alergije pročitajte u našim člancima:

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!