Proljev i povraćanje kod djece i dojenčadi

Povraćanje i proljev beba

Povraćanje i proljev dešavaju se kod djece iz više razloga. Mogu ih uzrokovati virusi, bakterije, paraziti, teško probavljiva hrana (najčešće slatkiši) itd. Oni mogu biti vrlo opasni za djecu ako zbog učestalog proljeva ili povraćanja dođe do dehidracije tj ako dijete, tj tijelo izgubi previše vode. Prvi znakovi dehidracije su razdražljivost, nagli gubitak težine (ako proljev i povraćanje traju više dana), vrlo rijetko mokrenje, tamniji urin…

Također, jedan do načina kako djetetu svaki roditelj može provjeriti je li dehidriran ili ne je pogled u djetetovu usnu šupljinu koja će pokazati da je dijete dehidrirano ako je jezik bijeli i ako ima malo nakupine slike ili će pokazati da djetetu ne treba dodatna tekućina i da je u redu ako u ustima ima normalnu količinu sline.

Proljev uzrokuju virusi, bakterije, paraziti, teško probavljiva hrana (najčešće slatkiši) itd.

Osnovni zadatak ako vaše dijete ima proljev ili povraća je da ga redovito hidrirate tj da mu nudite vode vrlo često. Također se kao oblik terapije može uzeti i oralna hidracijska otopina koja će djetetu prvenstvo hidrirati organizam, a i nadomjestiti potrebne minerale i elektrolite kako bi se tijelo moglo oporaviti. Također, suzbit će proljev.

Hidratacija zdrava beba

Osim hidracije bitna je i prehrana. Djetetu ne bi trebalo davati nikakvu zaslađenu hranu kao npr. slatkiši i slatki sokovi, nego laganu, kuhanu hranu, voće poput jabuka i banana, variva i juhe koji će mu vratiti snagu i tijelo će se brže oporaviti. Obroke bi trebalo davati u manjim količinama, ali često (otprilike svaka dva sata). Također dijete može konzumirati i rižu, tost, nezaslađene žitarice i slične namirnice. Ako je u pitanju malo dijete koje je dojeno ili hranjeno adaptiranim mliječnim pripravkom, u tom slučaju se u ljekarnama može kupiti specijalni mliječni pripravak koji se daje za vrijeme proljeva.

Djeci najčešće ne trebaju nikakvi lijekovi kada dođe do prolijeva ili povraćanja jer se tijelo tako uspješno rješava infekcije. Ako ipak primijetite da dijete ima jako česte i obilne stolice, npr. više od 10 puta na dan ili ako isto toliko povraća ili ako uz sve to još ima i povišenu temperaturu, potrebno je obratiti se pedijatru ili posjetiti bolnicu.

 

 

 

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!