Prvi mjesec trudnoće

Prvi tjedan trudnoće računa se od prvog dana vaše posljednje menstruacije. Taj datum određuju liječnici kako bi im bilo lakše pratiti i voditi vašu trudnoću, iako još uvijek nije došlo do oplodnje. U onom trenu kada muški spermiji uđu u žensku jajnu stanicu, ona se oplođuje i počinje dijeliti. To je početak novog života i vaše trudnoće

Beba u prvom tjednu trudnoće

Oplodnja se odvija otprilike 14 dana nakon početka posljednjeg menstrualnog ciklusa. U tom trenu se oplođeno jajašce naziva zigota. Otprilike 90 sati nakon oplodnje, stanice se dijele nekoliko puta i na kraju se stvara čvrsta stanična masa, vrlo male veličine, tek poput vrha pribadače.
S obzirom na to da se kao početak trudnoće smatra prvi dan posljednje menstruacije, a oplodnja se još nije dogodila, test za trudnoću nije u potpunosti pouzdan, tj neće možda ispravno pokazati ako se napravi prerano. Idealno vrijeme je tek u početku sljedećeg menstrualnog ciklusa, tj. oko četvrtog tjedna trudnoće. U ovoj najranijoj fazi buduće majke najčešće još nemaju nikakve simptome, ali možete primijetiti lagano krvarenje 6-10 dana nakon ovulacije. To krvarenje se naziva implantacijsko krvarenje i može do njega doći jer se snop stanica, tj. blastocista ugnijezdila u zid vaše maternice.
Hormonalne promjene ćete primijetiti već u vrlo ranoj fazi i to je normalno jer vas te promjene pripremaju na drugo stanje u kojem ste se našle. Normalne su promjene raspoloženja, nekontrolirano plakanje i slične nesvakidašnje emocije i mogu se pojaviti baš u prvim tjednima, ali naravno razlikuje se od osobe do osobe.

Savjet

Ako mislite da ste trudni ili radite na bebi, važno je na vrijeme krenuti s vitaminskim dodacima. Folna kiselina iznimno je važna u prvim tjednima trudnoće jer je taj vitamin odgovoran za diobu stanica i pomaže bebinoj neuralnoj cijevi da se razvija zdravo i stabilno. Neuralna cijev je dio embrija iz kojeg se kasnije razvijaju leđna moždina i mozak. Folna kiselina može se uzimati u obliku dodataka, a može se naći i u hrani, kao što je zeleno lisnato povrće, smeđa riža, integralni kruh ili žumanjak i u posebno pripremljenim proizvodima poput žitarica obogaćenim folnom kiselinom.

 

Drugi tjedan trudnoće

Oplođena jajna stanica prvo putuje kroz jajovod četiri dana, a zatim slobodno pliva u maternici još tri dana prije nego što se konačno ugnijezdi u maternicu u drugom tjednu trudnoće. Ovdje kuglica sitnih stanica tvori hormon trudnoće, humani korionski gonadotropin (HCG).

Prvi važan događaj u razvoju mozga vaše bebe je stvaranje neuralne cijevi u drugom tjednu trudnoće, a potom se neuronska cijev nastavlja razvijati i s vremenom postaje mozak i leđna moždina.

U drugom tjednu već može doći do nekih simptoma, iako ih većina budućih majki i ne osjeti. A oni najčešći su:

  • Promjena raspoloženja
  • Osjetljive i natečene grudi
  • Mučnina i povraćanje
  • Pojačano mokrenje
  • Umor

Savjet

Osim što je nužno uzimati folnu kiselinu, važno je i pojačati unos cinka. Cink je posebno važan za razvoj stanica i za jačanje kostiju, ali i za normalni imunitet i jačanje vida. Cink se kao i folna kiselina može uzimati kao dodatak prehrani, ali se može pronaći i u sljedećim namirnicama: govedina, janjetina, sezam i sjemenke bundeve. Osim cinka, važno je i da radite na svom psihičkom zdravlju – opustite se i uživajte u tjednima koji vam predstoje.

Treći tjedan trudnoće

Trenutačno svaka stanica ima točno 46 kromosoma, 23 od majke i 23 od oca. Osim toga, spol vaše bebe je sada određen, ali ga doktor neće moći potvrditi prije barem 13. tjedna. Spol djeteta određuje otac, jer se set majčinih kromosoma sastoji isključivo od X kromosoma. Kromosomi osim spola, određuju i boju očiju i kose vaše bebe, ali i njezinu ili njegovu osobnost i inteligenciju.

Ako do sada niste već osjetili neke simptome, sigurno će naslijediti uskoro, ali kao što smo već rekli svaka žena je drugačija i kod svake trudnice simptomi dolaze u svoje vrijeme.

Ultrazvuk za trudnice

Četvrti tjedan trudnoće

Sada se već počinje formirati posteljica. Posteljica je privremeni organ koji se formira tijekom trudnoće unutar maternice, opskrbljuje dijete kisikom i hranjivim tvarima iz majčinog krvotoka. Vaša beba je trenutno velika poput malene sjemenke maka. Posteljica će rasti i stalno će vaše dijete opskrbljivati kisikom i hranjivim tvarima, ali i služit će kao osnovna zaštita protiv infekcija tijekom trudnoće. Osim toga, druga funkcija posteljice je i proizvodnja hormona. Novostvoreni hormoni pomažu vašem mališanu da raste i razvija se, a istovremeno uzrokuje i vaše tjelesne promjene tijekom trudnoće, npr. progesteron i relaksin imaju opuštajući učinak na vaše mišiće kako bi se vaša maternica prilagodila i napravila prostor za vaše rastuće dijete.

Savjet

Osim folne kiseline i cinka koje smo već spomenuli, obratite pažnju na hranu bogatu vitaminom C kao što je npr. brokula, špinat, jagode i kivi.

Sada je već vrijeme kada možete napraviti kućni test za trudnoću i trebao bi vam se pokazati plus ili minus. Testove možete pronaći u ljekarni ili u drogerijama i ima ih raznih vrsta. Sve o testovima za trudnoću čitajte u našem članku Kućni test za trudnoću.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!