Prestanak dojenja i nastavak hranjenja na bočicu

Dijete pije na bočicu

Dojenje je poseban period u kojem se fizički i emocionalno povezuju majka i dijete i u kojem kroz hranjenje dijete dobiva sve potrebne vitamine, minerale i hranjive sastojke koji su mu potrebni u prvim mjesecima života. Onda kada odlučite prestati dojiti, morate biti sigurni u svoju odluku jer ako prijeđete s dojenja na bočicu, vrlo je teško vratiti se natrag. Vrlo je teško uspostaviti laktaciju kada već neko vrijeme ne dojite. Vaše će grudi proizvoditi sve manje i manje mlijeka i zato je vrlo bitno da o svojoj odluci jako dobro razmislite. Preporuka je da dijete dojite barem šest mjeseci, a sve ostalo je na vama.

Vašem tijelu i grudima će trebati oko tjedan dana da se privikne na novu situaciju i da počnu proizvoditi manje mlijeka. Dojenje ćete naravno postupno smanjivati, na jedno dojenje manje, jer prebrzim ukidanjem može doći do oticanja grudi, nadutosti i mastitisa. Ako ste krenuli sa smanjivanjem i osjetite da  su vam grudi jako tvrde i imate osjećaj da će se raspuknuti, izdojite malu količinu mlijeka kako bi si olakšali i smanjili moguću bol ili pritisak. Ali nemojte izdajati previše mlijeka kako se laktacija ne bi ponovno uspostavila.

Prije prestanka dojenja i prelaska na bočicu, pripremite svu potrebnu opremu da vam bude pri ruci. Bočice, sisače, sterilizator… Ako vaša beba do sada nikada nije jela na bočicu trebat će joj vremena da se navikne. Ne prihvaćaju sve bebe bočicu od prve pa zbog toga evo nekoliko savjeta kako bi vaše dijete lakše prihvatilo bočicu.

  1. Kada krenete s hranjenjem, nemojte mlijeko grijati uvijek na istu temperaturu. Isprobavajte različite temperature kako bi vidjeli koja vašem djetetu najviše odgovara. Prije nego djetetu date bočicu, obavezno na koži provjerite da mlijeko nije prevruće, kako se beba ne bi opekla.
  2. Zamolite nekog drugog da hrani bebu dok vi niste u sobi kako vas beba ne bi vidjela i osjetila vaš miris
  3. Koristite neku igračku ili glazbu na koju beba reagira kako bi joj odvukli pažnju
  4. Ako je vaša beba starije od šest mjeseci, kupite bočicu ili nastavak za bočicu koja ima ručkice sa strane kako bi ona i sama mogla uhvatiti bočicu
  5. Za početak možete bebi dati svoje, izdojeno mlijeko kako bi se naviknula na bočicu uz poznati okus mlijeka, a kasnije možete prijeći na adaptiranu mliječnu formulu
  6. Budite smireni, veseli i pozitivni – kada vas beba vidi takve i ona će biti smirenija
  7. Također budite i strpljivi jer ne prihvaća svaka beba bočicu od prve
  8. Mazite ju dok ju hranite kako bi i dalje imala bliskost koju je imala za vrijeme dojenja
  9. Pjevajte joj i pričajte kako bi se osjećala bliskost

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!