Prohodavanje i prvi djetetovi koraci

Prvi koraci – trenuci kojih se gotovo svi roditelji sjećaju s veseljem i do kraja života. Vaše dijete je prohodalo – iz malene bebe raste u velikog dječaka ili veliku djevojčicu. Kao i kod svih velikih promjena – svako dijete ima svoj ritam i prohodat će baš onda kada treba prohodati. Iako se danas roditelji žure da im dijete prohoda što prije, treba samo promatrati i čekati kako bi se dijete samo podiglo na nogice i krenulo koracati.

Djeca najčešće krenu hodati između 9. i 12. mjeseca. Najčešće tome prethodi puzanje, ali nije nužno. Neka se djeca samo dignu i hodaju. Prvi znakovi koji će velika većina beba pokazivati prije hodanja jesu puzanje, dizanje na koljena, ljuljanje naprijed natrag… Prva faza prohodavanja je dizanje uz namještaj ili uz pomoć vas i hodanje tako da se drže za nešto čvrsto. U razdoblju između 10. i 18. mjeseca gotovo sva djeca već samostalno hodaju. Sva djeca imaju neki svoj tempo kojim se razvijaju, no ako ste zabrinuti da je vaše dijete već trebalo prohodati, posavjetujte se s liječnikom.

Kada krene hodati, vašoj bebi će trebati pokazati kako da sjedne natrag, kako da savine koljena i kako da ne padne. Pobrinite se da na mjestima gdje dijete hoda ne bude oštrih rubova ili nečega na što bi se moglo ozlijediti jer padanja će biti. Budite podrška vašoj bebi i riječima i gestama im pokazujte koliko ste ponosni na njih i koliko su hrabri.

Kada već krenu hodati, možete kupiti i prve cipelice kako bi moglo hodati i po vani, ali hodanje bez cipelica djeci pomaže kod poboljšanja ravnoteže i koordinacije. Posavjetujte se s liječnikom za najbolje prve cipelice jer one puno znače u prvim mjesecima prohodavanja.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!