Redovni pregledi i cijepljenja u prvoj godini djetetova života

Beba spava

Obavezna cjepiva u Republici Hrvatskoj za djecu su protiv ovih bolesti: tetanus, difterija, hripavac, dječja paraliza, ospice, zaušnjaci, rubeola, tuberkuloza, hepatitis B, bolesti izazvane hemofilus influencom tip B i protiv pneumokoka. Ako je dijete rođeno u bolnici, tj u rodilištu, odmah će ga se i cijepiti BCG cjepivom, tj cjepivom protiv tuberkuloze.

Uz obavezna cjepiva, u prvoj godini života, vrlo su važni i sistematski pregledi (u prvom mjesecu, drugom, četvrtom, šestom, devetom i s napunjenih djetetovih godinu dana), tj. opći pedijatrijski pregledi na kojima pedijatar pregledava vašu bebu i ako je potrebu upućuje vas na dodatne pretrage.

Osim pedijatrijskih pregleda oko osmog tjedna djetetova života, ako vas pedijatar nije uputio ranije, potrebno je otići i na ultrazvuk kukova kako bi ortoped pregledom ustanovio je li s kukovima vaše bebe sve u redu. Kod obaveznih cijepljenja u prvoj godinu mogu se pojaviti određene nuspojave, ali to su najčešće crvenilo na mjestu uboda, lagani otok ili blago povišena temperatura i to do najviše dva dana nakon cijepljenja. Neki pedijatri također preporučuju i ne boravak na suncu odmah nakon cijepljenja.

Prvo vađenje krvi možete očekivati negdje oko šestog mjeseca djetetovog života, pedijatar će vas vjerojatno uputiti na vađenje krvi i to na vađenje hemoglobina kako bi se ustanovilo je li dijete slabokrvno i fali li mu željeza jer željezo je djeci, ali i odraslima, potrebno zbog razvoja mozga i zbog imuniteta. Krv se vadi iz prsta. Na sljedeće vađenje krvi, pedijatar će vas poslati oko djetetovog prvog rođendana kada će i napraviti veliki sistematski pregled.

Na sistematskom pregledu pedijatar će pregledati sve motoričke funkcije vašeg djeteta, izmjeriti visinu, težinu, opseg glave i usporediti s ranijim vrijednostima kako bi se ustanovio tempo rasta vaše bebe. Također će pregledati eventualne promjene na koži, dišni sustav, srce, spolovilo, zglobove, trbuh, glavu i vrat.  Pregledat će i određene vještine koje se očekuju od vašeg djeteta u određenom periodu za tu dob i to sve zapisati i usporediti s dosadašnjim informacijama kako bi se vidjeli je li dijete napreduje baš onako kako bi trebalo.

Kako bi i vi mogli pratiti kako se vaše dijete razvija u odnosu na visinu i težinu, pročitajte naš članak Grafikoni rasta i kako ih pročitati.

Kalendar cjepljenja
Izvor: Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko – neretvanske županije

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!