Grafikoni rasta – što nam govore i kako ih pročitati?

Krivulja rasta grafikon zdrava beba

Grafikon rasta je prikaz rasta beba, dojenčadi i djece s obzirom na dob, dužinu (odnosno visinu), težinu i opseg glave. Prije samog početka, bitno je naglasiti da nikada ne treba uspoređivati niti jedno dijete i njegovu brzinu rasta jer svako dijete je jedinka za sebe. Najbitnija stvar je da dijete dobro napreduje, da je sretno, zadovoljno i zdravo.

ISPROBAJTE NAŠ ALAT – IZRAČUN VISINE I TEŽINE DJETETA OD 2 GODINE DO 20 GODINA
ISPROBAJTE NAŠ ALAT – IZRAČUN VISINE I TEŽINE DJETETA OD 0 DO 36 MJESECI STAROSTI

 

Grafikoni pomažu liječnicima, pedijatrima da prate napredak djeteta i da bilježe njegov rast. Različiti su grafički prikazi za djevojčice i dječake, za novorođenčad i za stariju djecu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je postavila standarde rasta kojih se drže i liječnici u Hrvatskoj. Oni pokazuju rast beba, djece u prvih pet godina života. Pomoću tih grafikona, liječnik, odnosno pedijatar može usporediti vaše dijete s njegovim ili njezinim vršnjacima.

Neće svako dijete biti visoko niti teško kao njegovi vršnjaci, ali je bitno da se tijekom godina bilježi njegov ili njezin rast i da se prati od rođenja.

Što su to percentilne krivulje i kako ih „pročitati“?

To su krivulje koje uspoređuju visinu i težinu vašeg djeteta sa standardima koje je propisala Svjetska zdravstvena organizacija za tu dob. Npr. za dijete određene dobi i težine dobit ćete smjernice kretanja rasta, vidjeti je li ono iznad, ispod ili u prosjeku i kako će se kretati njegova ili njezina visina i težina tijekom rasta. Ako je vaša beba na 50-om percentilu visine ili težine, nalazi se točno na prosjeku za svoju dob. Ispod ili iznad toga znači da je ispodprosječna ili iznadprosječna po pitanju visine i težine. Ako je beba ispod 5-og percentila ili iznad 95-og, potrebno je potražiti uzroke ispodprosječnog ili prekomjernog rasta.

Neće svako dijete biti visoko niti teško kao njegovi vršnjaci, ali je bitno da se tijekom godina bilježi njegov ili njezin rast i da se prati od rođenja. Možete ga pratiti vi i vaš liječnik, odnosno pedijatar. Vašu će bebu izmjeriti pri rođenju, a nakon toga, ponavljat će se mjerenja jednom mjesečno ili svakom sljedećem odlasku pedijatru kako bi se pratilo kako raste. Ne brinite ako njihova težina raste iz dana u dan – to je normalno.

Visina djece

Ako se vaše dijete rodilo prerano treba korigirati dob na grafu sve do druge godine života. Grafikoni se mogu pratiti sve do djetetovih 18 godina i u svakom trenu vam liječnik može ukazati na neka odstupanja i ako je potrebno preporučiti dodatne pretrage kako bi se ustanovilo je li s rastom sve u redu.

Morate biti svjesni i da neki drugi faktori mogu utjecati na djetetovo povećanje, odnosno smanjenje težine, kao npr. proljev koji u vrlo kratkom vremenumože smanjiti djetetovu težinu i možete primijetiti značajne promjene na grafu. Ako se postotak vašeg djeteta značajno promijeni – npr. ako padne za dvije percentile, razgovarajte s pedijatrom ili liječnikom opće prakse koji će procijeniti djetetov trend rasta kako bi utvrdili postoji li razlog za zabrinutost.

Izvor: Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!