Intolerancija na laktozu kod djece

Dijete jede pahuljice

Alergija i intolerancija na neku namirnicu vrlo su slični pojmovi, no postoje razlike. Alergija je kao dijagnoza puno ozbiljnija i podrazumijeva reakciju imunološkog sustava na jedan ili više proteina prisutnih u mlijeku, dok intolerancija nema veze s imunološkim sustavom. Do intolerancije dolazi zato što se tijelo ne može izboriti s određenim tvarima iz mlijeka.

Simptomi intolerancije na laktozu

Kao i kod alergije na mlijeko, i simptomi intolerancije na laktozu mogu biti proljev, povraćanje i grčevi u trbuhu, ali uglavnom ne uključuju osip ili teškoće s disanjem. Druga razlika je da se intolerancija na laktozu neće pokazati krvnim alergo testovima, ali će reakcija vaše bebe itekako biti uočljiva. Najčešća reakcija intolerancije na laktozu je nadutost i vjetrovi.

Primarna i sekundarna intolerancija na laktozu

Postoje dvije glavne vrste intolerancije na laktozu. Prvi tip je primarna intolerancija na laktozu, a uzrok je nedostatak enzima laktaze. Tijekom prve godine života, beba uglavnom ne pokazuje znakove intolerancije, a neke osobe s primarnom laktoznom intolerancijom mogu tolerirati određenu količinu laktoze.

Sekundarna intolerancija na laktozu je uglavnom uzrokovana oštećenjem sluznice crijeva, najčešće kao posljedica želučanog virusa. To je uglavnom privremeno, i nestaje kada sluznica crijeva zacijeli, no u nekim ozbiljnijim slučajevima treba izbaciti laktozu iz prehrane tijekom nekoliko tjedana, ali samo ako je tako odredio vaš liječnik.

Prije nego počnete razmišljati o alergijama i intoleranciji, treba zapamtiti da bebe i mala djeca često dobiju želučani virus i druge viruse kada su u kontaktu s drugom djecom, koji imaju slične, neugodne simptome. Međutim, ako simptomi potraju ili primijetite da postoji točno određeno vrijeme kada se javljaju, svakako se obratite pedijatru za savjet.

Ako sumnjate da vaša beba ima, alergijsku reakciju ili je intolerantna na neku namirnicu, posavjetujte se s liječnikom koji će vas uputiti na dodatna testiranja kako bi se ustvrdilo koja je dijagnoza točna i uputit će vas u daljnje korake, Promjenu prehrane i slično…

 

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!