Kako ojačati imunitet kod djece?

Beba na pijesku

Jačanje imuniteta kod djece predstavlja izazov za svakog roditelja. Želja da im dijete bude zdravo i da u budućnosti bude manje podložno raznim oboljenjima, zahtjeva rad od početka. Nabrojat ćemo vam osnovne smjernice kako pojačati imunitet kod djece kako bi obolijevali rjeđe i više vremena provodili sa svojim vršnjacima jer im je to, pogotovo u prvim godina odrastanja, jako potrebno.

Boraviti što više na svježem zraku

U proljeće i ljeto izloženost suncu pomaže u prikupljanju vitamina D. Vitamin D je vrlo važan za rast kostiju i za imunološki sustav. U hladnijim mjesecima, tj. tijekom jeseni i zime, aktivnosti na otvorenom, tj. na hladnom svježem zraku pomaže u razvoju obrambenog sustava tijela. Kada dijete boravi na hladnoći, pojačava se cirkulacija i tako se se stimulira imunitet.

Uspavani imunološki sustav

Redovito vrijeme odlaska na počinak i popodnevno spavanje donose dobro raspoloženje i posebno su zdravi i potrebni za vaše dijete čiji se imunološki sustav još uvijek razvija. Prekratak i nekvalitetan san slabi obranu organizma.

Umjeren kontakt s prljavštinom je u redu

Svi se grozimo prljavštine, pogotovo kada je naše dijete u blizini. Ipak, umjeren kontakt s prljavštinom i bakterijama ne pojačava samo razvoj imunološkog sustava  i kasniju otpornost na bolesti, nego i toleranciju na različite alergene. Dopustite bebi da se igra na  podu i istražuje u  pješčanicima. Pripazite samo kod jako male djece koja sve guraju u usta kako ne bih došlo do gušenja.

Dojenje jača imunološki sustav

Već smo i prije pisali kako je za malu i tek rođenu djecu najbolja hrana upravo majčino mlijeko. A osim hranidbene vrijednosti, odlično je i za podizanje imuniteta. Za vrijeme dojenja, vaše je dijete optimalno nahranjeno, a u kasnijim mjesecima uz pomoć dohrane, vrlo je važna ona s vitaminima  D,C i A koji su neophodni za normalnu funkciju imunološkog sustava.

 

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!