Sve faze porođaja

Prvo upoznavanje s bebom

Porođaj se događa kroz nekoliko faza, kreće s početnom fazom, fazom kontrakcija, tj. trudova, a završava naravno rođenjem i prvim upoznavanjem vašeg djeteta. Svaka žena je drugačija i svaki porođaj je drugačiji. Žene koja su rodile više od jednog djeteta također mogu posvjedočiti da im je svako iskustvo bilo skroz drugačije.

Faza prije one prve – faza kontrakcija, tj. trudova

Ako ste prvorotka, vaš porod će trajati u prosjeku od 12 do 15 sati, ali naravno da može trajati i duže i kraće. Vrijeme trajanja poroda se računa od početka prvih kontrakcija. Naredni porođaji najčešće traju kraće nego onaj prvi, u nekom prosjeku od osam sati.

Prva faza 

Ovo je najčešće najduža faza u kojoj se grlić maternice polagano i postupno šiti kako bi se beba spustila u prođajni kanal. Kako bi bili sigurni da je sve u redu, u rodilištu će pratiti otkucaje srca vašeg djeteta. Ako su kontrakcije krenule, a vodenjak vam još uvijek nije pukao, liječnik koji će vas poroditi ili babica će ga probušiti. U jednom trenu ćete osjetiti veliki pritisak na leža i to je tren kada se je beba spustila u prođajni kanal i kada ćete imati jaku potrebu tiskati.

Druga faza

Pokušajte se namjestiti da vam bude koliko toliko udobno kako bi vam proces tiskanja prošao lakše. Tu će vam pomoći i liječnici i babice kako bi porođaj prošao što lakše za vas i bebu. Možete kleknuti, čučnuti, osloniti se na ruke u noge ili ležati na leđima. U tom trenu kada osjetite jako nagon za tisanje, vrlo je važno da slušate vašeg liječnika ili babicu – duboko udahnite i tiskajte kada vam to kažu i kada osjetite jake kontrakcije. Između tiskanja i kontrakcija se maksimalno odmarajte kako bi sačuvali i povratili izgubljenu snagu. Kada se pojavi bebina glava, ostatak tijela će izači relativno vrlo brzo. Kada beba izađe van, liječnik ili vaša pratnja reže pupkovinu i dijete će vam se staviti na kožu kako bi se ugrijalo i osjetilo bliskost s majkom. Nakon toga babica će uzeti bebu kako bi provjerila je li sve u uredu i kako bi ju izmjerila i izvagala.

Treća faza 

Iako mislite da je sve gotovo još je potrebno poroditi posteljicu. To je vrijeme kada se posteljica odvaja od zida maternice i izlazi iz rodnice. To može biti vrlo brzo, ali može trajati i do sat vremena. Osjetiti ćete kontrakcije, ali ne onako jake kao na samom porodu. Liječnik će provjeriti je li s posteljicom sve u redu i je li cijela izašla van. U gotovo svim rodilištima nakon toga slijedi prvi pokušaj hranjenja i upoznavanja majke (roditelja) s bebom. Posljednja faza je odmor majke kako bi vratila izgubljenu snagu i kako bi krenula najvažnija faza – upoznavanja s novom, malenom osobom u vašem životu!

 

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!