Trudnoća i dobivanje na kilaži

Povećanje težine u trudnoći

Ono što mnoge žene zabrinjava tijekom trudnoće je dobivanje na kilaži. Često se brinu i u strahu su kako ne bi dobile previše kilograma, ali dobivanje na kilaži u trudnoći je sasvim normalna pojava i nastavak prirodnog procesa trudnoće. Stoga ne brinite ako se iznenada (možda i malo naglo) udebljate.

„Ni previše ni premalo“ moto je kada je u pitanju debljanje u trudnoći. Idealno povećanje tjelesne težine temelji se na tome koliko ste težili na početku. Ovisno o vašoj početnoj težini, do kraja trudnoće (40. tjedan), vjerojatno ćete imati između 10 i 18 kilograma više. Dobitak na težini ispod 7 kilograma smatra se premalim i može ugroziti rast nerođene bebe, stoga dijete ne dolaze u obzir – važna je zdrava i uravnotežena prehrana.

Optimalan dobitak na težini i njegova važnost za vaše dijete

Jeste li znali da dobivanje na težini u trudnoći, utječe na težinu vaše bebe u trenutku rođenja? A to igra važnu ulogu u dugoročnom zdravlju vašeg djeteta do odrasle dobi.

Optimalan dobitak na težini nije važan samo za vas — važan je i za vašu bebu.
Preporučena prosječna težina, prema preporuci ginekologa, dobivena tijekom trudnoće je oko 12 kilograma. Otprilike polovica ove težine pripisuje se djetetu, amnionskoj tekućini i posteljici. Ostatak čini limfna tekućina, povećanje volumena krvi i tkiva dojke, kao i masnog tkiva. Liječnik će vas vagati na početku trudnoće i redovito provjeravati vašu težinu do rođenja djeteta. Ti podaci bit će zabilježeni u vašem porodiljnom dnevniku. Ako dođe do bitnih i prenaglih promjena, posavjetovat ćete se s vašim ginekologom.

Kako se raspoređuje vaša dodatna težina?

 • Beba: cca. 3,50 kilograma
 • Maternica: cca. 1 kilogram
 • Posteljica: cca. 0,75 kilograma
 • Amnionska tekućina: cca. 1,30 kilograma
 • Tkivo dojke: cca. 0,60 kilograma
 • Volumen krvi: cca. 1,15 kilograma
 • Limfa: cca. 2,00 kilograma
 • Masno tkivo: cca. 1,70 kilograma
 • Ukupno povećanje težine: cca. 12 kilograma

Ovo su pitanja koja će vas možda ili vjerojatno tištiti tijekom trudnoće: Koliko ću dobiti? Hoću li izgubiti težinu nakon trudnoće? Mnoge žene su zabrinute zbog debljanja tijekom trudnoće, ali nema razloga za brigu — debljanje ili povećanje tjelesne težine je sasvim normalno i najjednostavnije je obilježje vaše trudnoće. Vaše tijelo se mijenja kako bi zadovoljilo potrebe vaše bebe. Budite ponosne na svoje obline!

Kroz tjedne trudnoće, vaša će se težina povećavati, a to najčešće izgleda ovako (ali naravno nije pravilo):

 • 1. – 16. tjedan: cca. 2 kilograma
 • 17. – 22. tjedan: cca. 2 kilograma
 • 23. – 26. tjedan: cca. 2 kilograma
 • Tjedan 27 +: cca. 500 grama tjedno

Ove informacije služe samo kao orijentacija jer dobitak na težini ovisi o vašoj težini prije trudnoće. Stoga ne brinite ako je više ili manje od navedenih brojki – sve ovisi od žene do žene.

Prekomjerna ili premala tjelesna težina u trudnoći

Prekomjerna ili premala tjelesna težina tijekom trudnoće može predstavljati rizik za vas i vaše dijete. Rizici povezani s prekomjernom težinom uključuju povišen krvni tlak i “trudnički dijabetes” (gestacijski dijabetes). Ovaj oblik dijabetesa obično je privremen i može utjecati na žene unutar raspona normalne težine. Međutim, javlja se tri puta češće kod žena s prekomjernom težinom. Dijabetes u trudnoći može imati negativan utjecaj na vašu trudnoću i zdravlje vašeg djeteta. Prekomjerna tjelesna težina tijekom trudnoće također može povećati rizik od prekomjerne tjelesne težine ili razvoja dijabetesa u budućnosti.

Nedovoljna tjelesna težina tijekom trudnoće također vas može izložiti riziku od komplikacija, poput prijevremenog poroda, i može uzrokovati smetnje u razvoju vaše bebe. Ako ste prije trudnoće imali manjak kilograma, važno je da se tijekom trudnoće hranite uravnoteženo, hranjivo i zdravo.

Ako tijekom trudnoće imate prekomjernu ili premalu tjelesnu težinu, molimo vas da izbjegavate samonametnute dijete i druge mjere kojima bi se vratili na svoju “normalnu težinu”. To može imati ozbiljne posljedice za vašu bebu! Razgovarajte sa svojim liječnikom ako imate prekomjernu ili premalu tjelesnu težinu.

Još nekoliko savjeta

Pazite na svoju težinu – obavezno se važite jednom tjedno — najbolje je to činiti na dosljedan način, npr. uvijek istog dana u tjednu prije doručka i najbolje je uvijek na istoj vagi. Ne brinite ako ljestvica nastavi ići gore.

Vaš indeks tjelesne mase (BMI) je još jedan dobar način da pratite svoju težinu. BMI se izračunava pomoću vaše početne težine i visine (kg:cm), a na internetu su dostupni besplatni BMI kalkulatori koji vam mogu pomoći da definirate svoj BMI na početku trudnoće. Ako niste sigurni u svoju težinu ili prehrambene navike, obratite se svom liječniku.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!