Kako izračunati plodne dane?

Kako izračunati plodne dane

Prije svega, bitno je da razjasnimo osnovne pojmove – što je ovulacija, i kada nastupa. Ovulacija je sastavni dio normalnog menstrualnog ciklusa za vrijeme koje dolazi do oslobađanja jajne stanice. Dio jajnika koji se zove folikula jajnika izbacuje jajašca koja putuju prema jajovodu gdje se oplođuje sa spermijima. Jajašce se otpušta tek kada dostigne zrelost.

Menstruacija, tj ciklus u prosjeku traje između 28 i 32 dana, a početak svakog novog ciklusa je prvi dan menstruacije. Ovulacija najčešće nastupa između 12. i 16. dana prije početka sljedećeg menstrualnog krvarenja. Računa se od prvog dana ciklusa, tj. od prvog dana menstrualnog krvarenja. Predviđanje vremena ovulacije nije jednostavno i zahtjeva praćenje promjena u tijelu i naravno saznanje i praćenje trajanja ciklusa. Tijekom prosječnog ciklusa koji traje 28 dana, ovulacije se očekuje između 13. i 15. dana (od prvog dana ciklusa).

Postoji nekoliko najčešćih naznaka da žena ovulira. Blagi porast tjelesne temperature, najčešće 0,5 stupnjeva više nego je normalna tjelesna temperatura. Tijekom ovulacije cervikalna sluz se povećava u volumenu i postaje gušća zbog povećane razine estrogena te dolazi do iscjetka koji pokazuje da je nastupilo vrijeme ovulacije. Može doći i do blagog bola u donjem dijelu trbuha, kao u prvi danima menstrualnog ciklusa. Osim toga, kod nekih žena može doći i do curenja nosa ili blagog kašlja koji može podsjećati na prehladu.

Svaka žena je drugačija, svaka ima drugačije simptome ovulacije i svakoj ovulacija dolazi u drugačije vrijeme, stoga je bitno voditi vlastiti kalendar menstrualnog ciklusa, pratiti sve simptome kako bi točno znali kada će ili kada je nastupila ovulacija. To je proces koji se treba pratiti i nekoliko mjeseci za redom kako bi se dobili što točniji rezultati. U tome vam može pomoći i naš kalkulator ovulacije koji vam s obzirom na trajanje ciklusa i datum prvog dana ciklusa može izračunati vaše plodne dane, tj. dane kada ovulirate. Osim toga u drogerijama i ljekarnama možete kupiti testove za predviđanje ovulacije koje će vam prikazati je li sada vrijeme ovulacije ili nije. Test radi na principi jednostavnih testova za trudnoću – mokrenjem na trakicu ćete dobiti odgovor na željeno pitanje.

Treba imati na umu da niti jedan test nije 100% siguran i da je najbitnije upoznati se sa svojim tijelom i kroz mjesece praćenja odrediti plodne dane, tj dane kada ovulirate kako bi došlo do željene trudnoće.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!